Bitcoin, ekonomické zákony a skutočná hodnota, bez servítky

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ako obstáli kryptomeny v hodnotení podľa ekonomických zákonov?

V tejto prvej časti dvojsériového blogu hodnotím postavenie a obrovský potenciál kryptomien na trhu. Na jednej strane kritizované, kvôli hackerským útokom, virtuálnosti či vnútornej hodnote, no na druhej strane okno do prevratnej technológie, vyšperkovaný systém emitovania, obmedzenosť a ďalšie vlastnosti, ktoré môžu vyniesť Bitcoin a iné kryptomeny do nepredstaviteľných čísel.


SLEDUJ všetky novinky aj na našom FACEBOOKU


Bitcoin a ekonómia

Podľa elementárnych ekonomických zákonov je hodnota nejakého statku daná dvoma faktormi. Ide o užitočnosť a obmedzenosť komodity. A schválne, polož túto otázku samému sebe: „Čo je hodnotné, cenné pre teba?“ Niečo, čo skutočne využiješ v živote, avšak zároveň niečo čo je vzácne a existuje len v limitovanom počte (peniaze), je to tak? Ide o tzv ekonomicky vzácne statky.

 

1, Užitočnosť Bitcoinu.

Užitočnosť predstavuje skutočnú využiteľnosť komodity v reálnom živote. Potraviny sú pre nás hodnotné, pretože pre nás predstavujú existenčnú otázku života a smrti.
Kryptomeny alebo peniaze majú zmyselné využitie jednak v platobnom styku, kedy je možné posielať prostriedky komukoľvek na tomto svete, jednoducho a rýchlo prostredníctvom internetu. V staroveku, kedy existoval výmenný obchod (barter), zrejme nebolo ani zďaleka tak jednoduché poslať 2  dojné kravy do vedľajšej krajiny.

 

Bitcoin, kryptomeny a užitočnosť

 

Transakcia kryptomenou a bankou

Predstav si reálnu situáciu, kedy chceš poslať peniaze z jedného konca sveta na druhý ( USA – Thajsko). Transakčné poplatky, ktoré si zaúčtuje banka v USA ako aj banka v Thajsku predstavujú až 3-5% z celkovej sumy a doba takejto transakcie je 4-7 dní. Rovnaký prevod, medzi rovnakými krajinami cez polovicu zemegule bude v prípade Bitcoinu trvať 15 minút len s minimálnymi poplatkami.
A ak sa bavíme o kryptomenách, ktoré sú priamo vytvorené za účelom zdokonaľovania transakcií ako napríklad kryptomena Waves, rýchlosť transakcie je neuveriteľných 30 sekúnd s takmer nulovým poplatkom. Je to skutočná využiteľnosť kryptomien v praxi, vďaka čomu nás možno čaká svet bez bánk.

 

Druhé využitie spočíva vo vývoji vyspelých technológii. Už len známa kryptomena Ethereum, ktorá poskytuje živnú pôdu pre tvorcov rôznych decentralizovaných platobných čí grafických systémov – zastrešovaných ako ICO projekty.

 

2, Obmedzenosť Bitcoinu

Na rozdiel od fiat peňazí (euro, dolár), pri kryptomene existuje presný počet mincí,
ktorá kedy bude existovať. Počet je vopred stanovený pri vzniku kryptomeny a nie je možné ho meniť. V prípade Bitcoinu ide o 21 miliónov mincí. Ide o jeden z najsilnejších psychologických faktorov, ktoré na ľudí pôsobia. Ľudia sa idú roztrhať za niečím, čo je hodnotné a nemôžu to získať. Čo je obmedzené, to je vzácne. Podobne ako zlato. Predstav si, že každý človek na tomto svete by mal neobmedzený prísun peňazí na celý život. Kto by obsluhoval v bare za pultom či pracoval ako smetiar? Vo svete by nastala anarchia. Práve obmedzenosť núti ľudí makať, zarábať a hnať sa za zelenými kúskami papiera.

 

Vlastnosti peňazí

Každá komodita označovaná slovom peniaze či platidlo, by mala podľa ekonomických teórií spĺňať všetky nasledujúce kritéria.

1. Stabilita – zachovaná hodnota dnes aj zajtra
2. Prenosnosť – fyzická hmotnosť a veľkosť
3. Trvanlivosť – nepodlieha kazeniu či rozkladu
4. Deliteľnost na menšie jednotky
5. Rozpoznateľnosť
6. Zameniteľnosť – každá jednotka je presne rovnaká ako tá predošlá

 

Každú z vyššie uvedených charakteristík kryptomena Bitcoin spĺňa. Otáznou by mohol byť jeden atribút – stabilita hodnoty, kvôli extrémne volatilným tendenciám kryptomien. Faktom ale je, že ak sú fiat peniaze označované ako hodnotovo stabilné, aj napriek tomu že za posledných desať rokov stratili 30% svojej hodnoty, tak Bitcoin s 10 000 násobným navýšením hodnoty za posledných 9 rokov, môžeme rovnako tak do tejto kategórie zaradiť.

 

 

Bitcoin a peniaze, banky

 

Bitcoin a technológia

Kontrolovaná produkcia ťažbou

Vyššie spomínaná obmedzenosť kryptomeny priamo súvisí s ťažbou. Je to faktor, ktorý nikto na svete nedokáže ovplyvniť, nikto ho nedokáže urýchliť (až na tzv 51% útok), a ktorý obsahuje dômyselne prepracovaný systém kontrolovanej emitovania.

O tom ako funguje ťažba, som podrobnejšie písal v minulom článku, no v skratke – najdôležitejší faktor je náročnosť ťažby. Práve vďaka difficulty, nie je možné urýchliť emitáciu mincí kryptomeny. Ani po enormnom navýšení počtu ťažiarov sa nezvýši počet vyťažených mincí. Práve naopak, každý investor vydoluje menší a menší počet mincí. A čoho je málo, to je vzácne.

Bitcoin Halving je ďalší ukazovateľ, ktorý nepriamo súvisí aj s cenou. Pri delení veľkosti bloku totiž nastáva situácia, kedy sa doslova z hodiny na hodinu zníži počet vyťažených mincí v každom bloku o 50%, na čo trh nepriamo reaguje zvýšením hodnoty, čo grafy jasne potvrdzujú. Pri každom delení bloku sa cena do pár mesiacov zvýšila dvoj až troj-násobne.

 

Bitcoin a skutočná hodnota

Vnútorná hodnota Bitcoinu

Často kritizovaná téma – Bitcoin a jeho vnútorná hodnota. Je až naivné a smiešne, keď tieto slová zaznejú z úst popredných bankárov oddaných finančnému sektoru. Akú vnútornú hodnotu majú bankovky a mince? To že, si za 10 eurovú bankovku môžeš kúpiť 10 sladených nápojov, je len iluzionistická hodnota, ktorú bankovke prisudzujú ľudia.

Ekonomická Teória hodnoty podľa známeho ekonóma Davida Ricarda:

„Hodnota komodity, alebo množstvo akejkoľvek inej komodity, za ktorú bude vymenená, závisí na relatívnom množstve práce vynaloženej na jej výrobu.“

V preklade, ekonóm Ricardo poukazoval na hodnotu komodity ako množstvo práve, ktoré človek musí na jej získanie vynaložiť. Reakcia nižšie.

 

John McAfee:

„Ľudia nazývajú BITCOIN bublinou. Avšak koľko stojí banku vytlačiť peniaze v hodnote 10 000 eur? A koľko stojí vyťažiť 1 Bitcoin v hodnote 10 000 eur? Čo je teda bublina a podvod na ľudí?“

Mimochodom náklady na vytlačenie bankoviek v hodnote 10 000 eur, sú 120 eur ! Náklady na vyťaženie Bitcoinu v hodnote 10 000 eur môžu predstavovať 4 000 – 8 000€ (ilustratívny príklad).

 

Slovo Hodnota v Digitálnom svete

Slovíčko hodnota naberá v digitálnom svete úplne nový rozmer. Z čoho plynie hodnota spoločností ako Google, Facebook či rôznych iných firiem pôsobiacich v online prostredí ? Na jednej strane áno, disponujú aj fyzickými aktívami, no na druhej strane 99 % hodnoty týchto spoločností je tvorenej digitálnym obsahom. Web stránky, reklama či online produkty, ktoré sú virtuálne a nehmotné. Rovnako ako v prípade Bitcoinu. Prečo stojí platená reklama s dosahom pár tisíc ľudí na Facebooku 100 € ? Ide o virtuálny obrázok či video, za ktoré niekto zaplatí 100€. Za niečo nehmotné, virtuálne, za nič?

 

Bitcoin je značka

Prečo sa mikina z limitovanej kolekcie Supreme x Louis Vuitton dokáže predať za 5000 € ? Mikina, ktorá nikomu neprinesie žiadne nadpozemské schopnosti, no aj napriek tomu sa nájde nejeden človek, ktorý je ochotný zaplatiť tak závratnú sumu. Podobne aj cena kryptomeny je odzrkadlením aktuálneho stavu na trhu. Čím viac ľudí chce nakúpiť, tým má cena tendenciu rastu až do bodu, kedy ľudia začnú danej veci prisudzovať nižšiu hodnotu, ako je jej cena. V prípade Bitcoinu to bola hranica 20 000 USD z decembra roku 2017, kedy sa spustili masívne výpredaje a cena letela prudko nadol.

 

V druhej sérii tohto blogu objasním históriu kryptomien, najväčšie prepady, čím všetkým si už od svojho vzniku prešli a hlavne kam sa až môžu dostať. Bitcoin – Kam sme sa to až dostali a kam to až môže ísť