Len tieto 2 firmy kontrolujú viac ako 50 % bitcoinového hashrate

Len tieto 2 firmy kontrolujú viac ako 50 % bitcoinového hashrate

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

V krypto komunite narastajú obavy z rastúcej centralizácie ťažby Bitcoinu, ktorá by podľa niektorých obáv mohla ohroziť základné princípy prvého digitálneho aktíva na svete, uvádza správa Beincrypto. Nedávne údaje z BTC.com odhaľujú, že dva ťažobné fondy, Foundry USAAntPool, teraz kontrolujú približne 57 % celkového hashratu bitcoinovej siete.

Foundry a AntPool dominujú ťažobným poolom

Pooly určené na ťažbu BTC predstavujú kolektívnu spoluprácu v jednej sieti, v ktorej jednotliví mineri kombinujú svoj výpočtový výkon, aby zvýšili pravdepodobnosť vyťaženia bloku. Po odpočítaní udržiavacích poplatkov sa odmeny rozdelia medzi účastníkov na základe ich hashovacej sily.

Postupom času si tieto pooly získali popularitu a ponúkajú stabilnejší príjem v porovnaní s nepredvídateľnými odmenami zo sólo ťažby. Sektoru však čoraz viac dominujú Foundry a AntPool, ktoré sú teraz monopolnými konkurentmi. Údaje z BTC.com naznačujú, že celkový hashrate bitcoinovej siete je okolo 651 EH/s, pričom Foundry prispieva 215,79 EH/s a AntPool 153,55 EH/s.

Niektorí odborníci varujú, že rivalita medzi Foundry a AntPool môže mať geopolitické dôsledky. Foundry USA, ktorú vlastní Digital Currency Group – materská spoločnosť Grayscale – sa zhoduje so záujmami USA. Na rozdiel od toho AntPool, prevádzkovaný čínskou spoločnosťou Bitmain Technologies, odráža čínsky vplyv.

Obavy z centralizácie

Rastúca centralizácia ťažby BTC vyvoláva obavy o budúcnosť tejto kryptomeny. Vývojár Luke Dashjr už skôr varoval pred nebezpečenstvom, ktoré predstavujú veľké ťažobné fondy. Tvrdí, že centralizácia ohrozuje decentralizovanú povahu Bitcoinu, čo môže viesť k problémom s cenzúrou a kontrolou.

Ak by teda jeden fond kontroloval viac ako 50 % hashratu siete, mohol by potenciálne narušiť integritu siete. Zatiaľ čo žiadny jednotlivý fond v súčasnosti nemá takú silu, koncentrácia vplyvu medzi niekoľkými fondmi už viedla k prípadom cenzúry transakcií v sieti Bitcoinov.

Mnohé ťažobné pooly podliehajú nariadeniam, ktoré od nich vyžadujú, aby dodržiavali ekonomické sankcie. Napríklad v roku 2023 F2Pool cenzuroval transakcie v súlade so zoznamom Úradu pre kontrolu zahraničných aktív (OFAC), ale neskôr túto akciu po reakcii bitcoinovej komunity zvrátil.