Pokles náročnosti ťažby BTC naznačuje dno trhu

Pokles náročnosti ťažby BTC naznačuje dno trhu

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ťažiari Bitcoinu majú v poslednom čase problémy, hoci údaje ukazujú, že by to mohol byť býčí signál pre cenu, uvádza správa Decrypt. Od svojho vrcholu koncom mája celková hashovacia rýchlosť Bitcoinu klesla z 658 exahashov za sekundu (EH/s) na 556 EH/s. Hash rate je meradlom celkového úsilia, ktoré mineri využívajú na zabezpečenie siete, a je teda meradlom toho, nakoľko je ťažba konkurencieschopná.

Náročnosť ťažby Bitcoinu prudko klesla

V reakcii na to bitcoinová sieť posledný víkend automaticky upravila svoju náročnosť ťažby blokov nadol o 7,8 % z 83,68 terahashov za sekundu (TH/s) na 79,50 TH/s. Poklesov takejto veľkosti je v histórii veľmi málo. V skutočnosti naposledy došlo k poklesu rýchlosti hashovania a problémom siete takéhoto rozsahu po kolapse FTX v decembri 2022 – v období, keď viaceré veľké ťažobné spoločnosti nesplatili svoje dlhy a cena Bitcoinu sa po roku konečne dostala na dno.

Kapitulácia minerov stále prebieha, napísal v utorok generálny riaditeľ CryptoQuant Ki Young Ju. Historicky sa končí, keď je denná priemerná vyťažená hodnota 40 % ročného priemeru, no teraz je na úrovni 72 %. CryptoQuant poznamenal, že kapitulácia minerov bola v minulosti spojená s dnom cien BTC. Tento signál by mohol byť kľúčový pre obchodníkov, ktorí chcú vstúpiť na trh v správnom čase.

Trh smeruje na dno

Keďže mineri zarábajú svoje príjmy v BTC, ich príjem do značnej miery závisí od trhovej ceny samotného Bitcoinu. Výrazný pokles cien od marca ako taký stlačil príjem ťažobného priemyslu vo všeobecnosti. Hlavným bolestivým bodom pre minerov však bol aprílový halving.

Za posledné tri mesiace sa „hashprice“ Bitcoinu – miera ziskovosti ťažobného priemyslu na jednotku vykonanej ťažobnej práce – prepadla na historické minimá. Obdobia takejto zníženej ziskovosti vo všeobecnosti pokračujú 6 až 12 mesiacov po halvingu. Takéto obdobia predstavujú vhodný čas pre ťažobné spoločnosti na modernizáciu ich parku, aby mohli využívať najefektívnejší dostupný ťažobný hardvér.

Veľkí verejne obchodovaní mineri stále aktívne nakupujú najnovšiu generáciu zariadení, aby podporili efektivitu, úspory z rozsahu, hrubú maržu a v konečnom dôsledku aj cenu akcií.