Samostatný ťažiar získal neuveriteľnú odmenu 200 000 dolárov

Samostatný ťažiar získal neuveriteľnú odmenu 200 000 dolárov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Málo kedy sa stáva, že samostatný ťažiar dokáže sám vyriešiť celý bitcoinový blok. Teraz sa to však stalo pri bloku číslo 853 742, uvádza správa Decrypt. Osamelý vlk, ktorý ťaží Bitcoin, dosiahol jackpot spracovaním bloku v sieti najväčšej kryptomeny. Len pre predstavu, odmena za vyťažený blok predstavuje 3,125 BTC plus poplatky.

Samotný ťažiar získal 3,19 BTC

Blok obsahoval 4 365 transakcií a bol spracovaný v stredu o 12:43 ET. Baník dostal 3,19 BTC za spracovanie bloku. Tieto Bitcoiny majú v čase písania hodnotu 217 000 dolárov pri cene Bitcoinu 68 168 dolárov. Takže áno, ťažba Bitcoinu je stále zisková, no takéto niečo sa podarí len málokomu.

Ťažiari Bitcoinov sú potrební na spracovanie blokov v sieti. Bloky sú plné údajov o transakciách a sú súčasťou verejnej účtovnej knihy kryptomeny – známej aj ako blockchain. Keď sú bloky spracované, ťažiari sú odmenení novo vydanými mincami. S rastúcou veľkosťou siete je však čoraz finančne náročnejšie dosahovať zisk.

Porazil najväčšie pooly

Ťažiari sú dnes väčšinou súčasťou veľkých poolov prevádzkovaných spoločnosťami, ktoré majú sklady plné špecializovaných počítačov a techniky, ktorá si vyžaduje veľa elektriny. Jednotliví ťažiari sa často pripájajú k ťažobným skupinám, aby zvýšili svoje šance, ale odmeny si musia rozdeľovať. V poole je síce vysoká šanca, že získate blokovú odmenu, no po rozdelení medzi kopec ťažiarov je táto suma malá.

Na druhej strane veľmi zriedkavo sa môže stať, že jediný ťažiar má šťastie a spracuje blok doma pomocou ťažobného stroja. Aj keď sa hovorí, že pravdepodobnosť, že sólo ťažiar dokončí blok, je väčšia ako 5 000 ku 1, zdá sa, že raz za čas sa to stane. Podobný prípad sme mohli vidieť  v apríli, kedy sólo ťažiar vyriešil blok a odniesol si odmenu 218 544 dolárov.

Na záver je potrebné zdôrazniť, že Bitcoin je čoraz nákladnejší na ťažbu. Šanca, že sa vám podarí vyriešiť blok je mizivá a náklady na ťažobné zariadenia rastú na cene, keďže trhová cena BTC je blízko historického maxima.