Spotreba elektriny Bitcoinu prudko klesla. Energetická účinnosť rastie.

Spotreba elektriny Bitcoinu prudko klesla. Energetická účinnosť rastie.

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Podľa údajov Digiconomist ťažba Bitcoinu spotrebovala 115,21 TWh (terawatthodín) energie v čase písania, čo predstavuje 24 % pokles oproti 152,52 TWh, ktoré potrebovala k 31. júlu 2024, uvádza správa Cryptopolitan. Tieto zistenia by mohli byť vítanou správou pre nadšencov BTC, ktorí bojujú za ekológiu poprednej kryptomeny. 

Bitcoin je energeticky účinnejší

BTC priťahuje kritiku od ekológov, ktorí tvrdia, že jeho ťažba je energeticky náročná činnosť, ktorá poškodzuje Zem. Poukazujú na veľké objemy vody spotrebovanej týmto procesom a prirovnali jeho emisie uhlíka k emisiám celých krajín. V skutočnosti to ale vôbec také kritické nie je.

Energia spotrebovaná dátovými centrami sa v posledných rokoch dostala pod zvýšenú pozornosť, keďže prudký nárast dopytu po elektrine poháňaný umelou inteligenciou a ťažbou kryptomien je v rozpore s cieľmi znižovania emisií. Nedávny pokles však uľavil environmentálnym zástancom a politikom.

Pokles spotreby energie dátových centier možno pripísať rôznym dôvodom. Jedným z nich je zámerný pokus minerov BTC prijať udržateľnejšie metódy ťažby. Jedným zo spôsobov, ako to robia, je prijatie vodnej ťažby. 

Je BTC taký škodný, ako sa hovorí?

Spotreba energie ťažby BTC a predpokladaná environmentálna stopa zostávajú silne spornými problémami. Zástancovia a odporcovia pokračujú v predkladaní silných argumentov a vyvracaní pre alebo proti jej ďalšiemu používaniu. Už nejaký čas sa hovorí, že BTC je zlý pre globálne prostredie. Nové zistenia však poskytli dôkazy proti tomuto tvrdeniu. 

Audítorská firma KPMG napríklad vytvorila čísla, ktoré nezohľadňujú názor, že BTC je vo svojej podstate toxický. Správa tvrdí, že ťažba BTC emituje menej skleníkových plynov ako výroba elektriny, ktorú prevádzkuje. Využíva tiež iba 0,55 % celosvetovej spotreby energie. BTC naopak zohráva významnú úlohu pri inováciách globálneho využívania energie. 

Existuje konsenzus, že priemysel BTC môže urobiť viac, aby znížil svoje škodlivé účinky. Zástancovia BTC napríklad prijali také proaktívne opatrenia, ako je vytvorenie rady pre Bitcoiny na podporu udržateľnej ťažby.

Ostatné štvrťroky naznačili, že BTC nasleduje Ethereum pri prechode na menej energeticky náročný mechanizmus konsenzu Proof of Stake. Nadšenci BTC medzitým poukazujú na pokrok dosiahnutý v ťažbe, napríklad na lepšie energeticky efektívne súpravy.