Harvardský výskum ukázal, že centrálne banky môžu používať Bitcoin na boj proti sankciám

Harvardský výskum ukázal, že centrálne banky môžu používať Bitcoin na boj proti sankciám

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Matthew Ferranti, doktorand na Harvarde, poukázal na to, že Bitcoin je pre centrálne banky optimálnym alternatívnym zabezpečovacím aktívom.

Výskumná práca zverejnená na Harvardovej univerzite poukázala na to, ako môžu centrálne banky využiť Bitcoin na zabezpečenie proti finančným sankciám zo strany vydavateľov fiat rezerv. 

Pracovný dokument s názvom “Hedging Sanctions Risk: Cryptocurrency in Central Bank Reserves” (Zabezpečenie rizika zo sankcií: kryptomena v rezervách centrálnych bánk), ktorý zverejnil Matthew Ferranti, doktorand na ekonomickej fakulte univerzity, skúmal potenciál Bitcoinu ako alternatívnu zabezpečovacieho aktíva pre centrálne banky na boj proti potenciálnym sankciám.

Ferranti tvrdil, že pre centrálne banky je opodstatnené držať malé množstvo Bitcoinu aj za bežných okolností. Keď však existuje riziko sankcií, výskumník uviedol, že má zmysel držať väčšiu časť BTC spolu s ich zlatými rezervami.

Výskumník v článku tiež poukázal na to, že krajiny, ktoré čelili riziku sankcií zo strany Spojených štátov, zvyšovali podiel svojich zlatých rezerv oveľa viac ako krajiny, ktoré mali menšie riziko sankcií. Ak tieto centrálne banky nemôžu získať dostatok zlata na zabezpečenie rizík sankcií, výskumník tvrdil, že optimálnou alternatívou sú rezervy v Bitcoinoch.

Okrem toho sa výskumník domnieva, že riziko sankcií môže nakoniec podnietiť diverzifikáciu rezerv centrálnych bánk, čím sa posilní hodnota kryptoaktív a zlata. Ferranti dospel k záveru, že diverzifikácia rezerv a alokácia častí do Bitcoinu aj zlata prináša značné výhody.

Digitálni stratégovia z Bank of America (BofA) zdôraznili, že nárast korelácie medzi BTC a zlatom je ukazovateľom dôvery investorov v Bitcoin počas súčasného hospodárskeho poklesu. Okrem toho sa stratégovia BofA domnievajú, že nárast samoprevádzkovania naznačuje aj potenciálny pokles predajného tlaku.

Aj keď sa self-custody začal zvýrazňovať v súvislosti s pádom burzy FTX, niektorí členovia komunity tvrdili, že nie je bez rizík. Od chýb v rámci inteligentných kontraktov až po prístup blízkych osôb ku kryptoaktívam po smrti, členovia komunity poukázali na potenciálne problémy, ktoré môžu vzniknúť, keď si ľudia self-custody svoje digitálne aktíva.

 

 

 

 

 

 

https://cointelegraph.com/