Prečo je bol včera trh s kryptomenami v mínuse?

Prečo je bol včera trh s kryptomenami v mínuse?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Nákaza spojená s FTX sa naďalej šíri a strháva so sebou väčšinu krypto trhu. Čo bude potrebné na zvrátenie tohto trendu?

Ceny kryptomien 21. novembra klesajú vo všetkých oblastiach, keďže následky FTX a platobnej neschopnosti spoločnosti Alameda naďalej otriasajú celým trhom s kryptomenami. 

 Veľké kryptomenové firmy, ako napríklad Digital Currency Group, zažívajú krízu likvidity po tom, čo viaceré škandály a neočakávaná volatilita trhu zanechali v ich súvahách veľké diery.

 Vo všeobecnosti zohráva sentiment investorov veľkú úlohu v tom, ako obchodníci pristupujú k rizikovým aktívam s vysokou volatilitou. Súčasná neistota v tom, ktorí veľkí tvorcovia trhu a kryptografické firmy sú solventní a ktorí nie, sa jednoznačne premieta do nedostatočného dopytu po kryptomenách a súčasná cenová akcia túto skutočnosť odráža.

Začiatkom dňa cena Bitcoinu nakrátko skĺzla pod hranicu 16 000 USD a cena Etheru pokračuje vo výpredaji, keďže na cenu altcoinu doliehajú obavy okolo významných tvorcov trhu a hackera FTX, ktorý predáva veľké množstvo Etheru.

Spoločnosť Genesis, ktorá pre DCG zabezpečuje tvorbu trhu a poskytovanie pôžičiek, má údajne stovky miliónov strát a kríza likvidity prichádza v čase, keď fond Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) patriaci DCG zaznamenáva 50 % zľavu z čistej hodnoty aktív (NAV).

Okrem nákazy vyvolanej FTX má na trhy vplyv aj hacker s čiernym klobúkom známy ako FTX Exploitor, ktorý predáva veľké množstvo etherea do bitcoinu.

V čase písania tohto článku Ether klesol pod hranicu 1 200 USD, pričom za deň zaznamenal stratu 4,2 %, a to po tom, čo “hacker” FTX zhodil 50 000 Etherov.

Pretrvávajúca hrozba regulácie

Odvetvie kryptomien a regulačné orgány spolu dlhodobo nevychádzajú, či už z dôvodu rôznych nedorozumení, alebo nedôvery v skutočné využitie digitálnych aktív.

Bez funkčného rámca pre reguláciu kryptosektora majú rôzne krajiny a štáty množstvo protichodných politík o tom, ako sa kryptomeny klasifikujú ako aktíva a čo presne predstavuje legálny platobný systém.

Nejednoznačnosť v tejto otázke zaťažuje rast a inovácie v tomto sektore a mnohí analytici sa domnievajú, že k rozšíreniu kryptomien nemôže dôjsť, kým nebude prijatý všeobecne dohodnutý a zrozumiteľnejší súbor zákonov.

Rizikové aktíva sú silne ovplyvnené náladou investorov a tento trend sa vzťahuje aj na Bitcoin a altcoiny. K dnešnému dňu hrozba nepriaznivých regulácií kryptomien alebo v najhoršom prípade ich úplný zákaz naďalej takmer každý mesiac ovplyvňuje ceny kryptomien.

Po neúspechu FTX môžu regulačné orgány začať prísnejšie presadzovať práva, ako to signalizovalo Nemecko, ktoré oznámilo, že preveruje obchodné praktiky spoločnosti Coinbase. Zdá sa, že aj Spojené štáty sú pripravené zvýšiť regulačnú kontrolu.

Podvody a Ponzis vyvolali likvidácie a opakované údery na dôveru investorov

Podvody, Ponziho schémy a prudké výkyvy na trhu zohrali významnú úlohu aj pri prepade cien kryptomien v priebehu roka 2022. Zlé správy a udalosti, ktoré ohrozujú likviditu trhu, majú tendenciu spôsobovať katastrofické výsledky vzhľadom na nedostatočnú reguláciu, mladosť odvetvia kryptomien a relatívne malý trh v porovnaní s akciovými trhmi.

Implózia spoločnosti Three Arrows Capital (3AC) prenikla do spoločnosti Genesis Trading DCG z neúspešnej maržovej výzvy. Okrem strát 3AC mala spoločnosť Genesis Trading zablokovaných aj 176 miliónov USD na FTX. Genesis Trading musela požiadať materskú spoločnosť DCG o prílev hotovosti vo výške 175 miliónov USD.

Bitcoin je v súčasnosti najväčším aktívom podľa trhovej kapitalizácie v sektore a historicky majú ceny altcoinov tendenciu nasledovať ten smer, ktorým sa uberá cena BTC.

Keď sa FTX zrútila sama na seba, cena Bitcoinu prudko korigovala v dôsledku viacerých likvidácií, ku ktorým došlo – a nálada investorov sa zhoršila. To isté sa môže stať s ešte väčším rozsahom, ak sa zrúti DCG.

Čo možno očakávať po zvyšok roka 2022 až do roku 2023

Faktory ovplyvňujúce pokles cien v rámci trhu s kryptomenami sú spôsobené bezohľadným požičiavaním a nedostatočnou kontrolou kapitálu spolu s obavami investorov z predchádzajúcich insolvencií. Sága DCG so spoločnosťami Genesis Trading a Grayscale bude tiež silne pôsobiť na investorov, ktorí sa obávajú likvidácie a kapitalizácie.

Zatiaľ bude chuť investorov riskovať pravdepodobne naďalej tlmená a potenciálni kryptoobchodníci by mohli zvážiť, či nepočkať na známky toho, že inflácia v USA dosiahla svoj vrchol, a na vyjasnenie regulačného prostredia.

 

 

 

 

 

Zdroj: https://cointelegraph.com/