Ťažba bitcoinov v Nórsku má zelenú, keďže navrhovaný zákaz bol zamietnutý

Ťažba bitcoinov v Nórsku má zelenú, keďže navrhovaný zákaz bol zamietnutý

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Návrh na zákaz ťažby bitcoinov v Nórsku bol v utorok v hlasovaní nórskeho parlamentu zamietnutý.

V Nórsku teraz môžu ťažbu Bitcoinu (BTC) zakázať. Vyplýva to z väčšinového hlasovania, ktoré v utorok schválil nórsky parlament.

Návrh na zákaz ťažby Bitcoinu v Nórsku prvýkrát navrhla v marci tohto roku Červená strana (nórska komunistická strana). V tohtotýždňovom hlasovaní bol návrh zamietnutý, keďže zákaz ťažby kryptomien by podporili len nórske ľavicové strany vrátane Socialistickej ľavicovej strany, Červenej strany a Strany zelených.

Jaran Mellerud, analytik spoločnosti Arcane Research a dôverník portálu Cointelegraph, objasnil tento vývoj: “Hlasovanie, ktoré tieto strany prehrali, bolo celkovo proti zákazu rozsiahlej ťažby bitcoinov.”

“Po prehratom hlasovaní sa tieto politické strany pravdepodobne ešte raz pokúsia zvýšiť daň z výkonu špeciálne pre ťažiarov, čo je teraz ich jediný nástroj, ktorý im zostal v zásobníku nástrojov na sťaženie života ťažiarom.”

Na rozdiel od snáh politických strán sa ťažobným spoločnostiam v Nórsku v posledných rokoch darí. Nórsko teraz prispieva až 1 % k celosvetovej miere hashovania Bitcoinu, pričom využíva 100 % obnoviteľnú energiu v krajine polnočného slnka.

Nór Mellerud dodal, že “politické strany v Nórsku, ktoré sú nepriateľské voči Bitcoinu, sa snažia vytlačiť ťažiarov Bitcoinov z krajiny zavedením vyššej sadzby dane z energie špeciálne pre ťažiarov alebo sa dokonca pokúšajú zakázať ťažbu.”

“Našťastie neboli úspešné a toto rozhodnutie vlády nezakázať ťažbu bitcoinov by malo byť posledným klincom do rakvy ich pokusov zbaviť sa tohto odvetvia.”

Cointelegraph už skôr informoval, že Nórsko je pre ťažbu bitcoinov “zelenou oázou”, ktorá sa môže pochváliť dostatkom vodnej energie a nízkymi cenami energie, najmä na severe krajiny.

V strednom a severnom Nórsku je cena za kilowatthodinu 0,12 nórskej koruny (0,012 USD), čo je medzinárodne veľmi konkurencieschopná sadzba, alebo “extrémne lacná”, povedal Mellerud pre Cointelegraph.

V článku nórskej spravodajskej televízie E24 sa uvádza, že “bežné domácnosti, firmy a verejný sektor platia daň z elektriny vo výške 15,41 øre (0,015 USD) za kilowatthodinu”. V niektorých prípadoch má však “ťažobný priemysel zníženú daň z elektriny”. 

Mellerud dospel k záveru, že “zvýšenie dane z elektrickej energie osobitne pre baníkov je teraz oveľa menej pravdepodobné”. Bitcoin sa medzitým pomaly etabluje v nórskom finančnom prostredí, keďže záujem maloobchodníkov o kryptomeny sa zväčšuje a spoločnosti TradFi sa v krajine ponorili do investícií do BTC.

 

 

https://cointelegraph.com/