Ziskovosť ťažby Bitcoinu je takmer na historickom minime

Ziskovosť ťažby Bitcoinu je takmer na historickom minime

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Hoci štvrtý halving na bitcoinovej sieti nastal pred viac ako dvoma mesiacmi, jeho dôsledky naďalej ovplyvňujú minerov, vďaka čomu sú ziskové marže tohto odvetvia nižšie než kedykoľvek predtým, uvádza správa Decrypt

Mnohí mineri sú nerentabilní

Podľa Hashrate indexu klesla „hashovacia cena“ Bitcoinu 1. mája na historické minimum 44,76 dolárov za petahash/sekundu (PH/s) za deň. Metrika kvantifikuje, koľko peňazí môže miner očakávať, že zarobí denne pri špecifickom hash rate.

Hash rate Bitcoinu je rýchlosť, s ktorou môžu mineri Bitcoinu produkovať odhady na vyriešenie matematických rovníc potrebných na vyťaženie bitcoinového bloku a získať čerstvo nové BTC ako odmenu. Jeden petahash sa rovná jednému kvadriliónu hashov.

Účasť v tejto hre si vyžaduje špecializované a energeticky náročné počítačové vybavenie s prístupom k dostupnej elektrine, ktorá ich udrží v chode. Ako globálna konkurencia časom rastie, marže jednotlivých minerov sa zmenšujú, čo tlačí všetky firmy okrem tých najefektívnejších do čistých strát.

Príčinou je halving

Deň pred halvingom, 19. apríla, bola denná hashovacia cena Bitcoinu 92,20 dolárov. Okamžite nasledoval prudký pokles na 57,53 dolárov k 25. aprílu. Odvtedy hashovacia cena väčšinou stúpala a klesala spolu s cenou Bitcoinu. Keďže BTC tento mesiac opäť klesá, ziskovosť minerov sa opäť blíži k minimám zo začiatku mája pri dennej hashovej cene 48,29 dolárov.

Nedostatočná ziskovosť jednoznačne ovplyvňuje správanie bitcoinových minerov. Celkový hash rate teraz klesol o 13 % zo svojho maxima po halvingu na iba 564 exahashov (jeden kvintilión hashov) za sekundu (EH/s), čo naznačuje, že mnohí mineri odstavujú svoje nerentabilné stroje.

Analýza od CryptoQuant ukazuje, že mineri tento mesiac presunuli viac BTC na burzy, čo signalizuje, že môžu potrebovať dodatočnú hotovosť na pokrytie svojich nákladov. Napríklad Marathon Digital predal 10. júna 1 400 BTC v porovnaní s iba 390 BTC počas celého mája.