Altcoinová sezóna oficiálne začína

Altcoinová sezóna oficiálne začína

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Všetci fanúšikovia netrpezlivo čakajú na to, kedy vypukne najväčší cenový rast kryptomien. V roku 2023 sme síce boli svedkami rastu, no na pomery kryptomien išlo iba o mierny posun vpred. Existuje ale jeden základný ukazovateľ, podľa ktorého vieme určiť, že kryptomeny oficiálne stupujú do altcoinovej sezóny. Je tu ale niekoľko podmienok, na ktoré si musí dať pozor každý obchodník.

V akej fáze sa nachádzajú kryptomeny?

V prvom rade si musíme uvedomiť v akej fáze sa nachádza trh. V roku 2022 nastala prudká korekcia, no v roku 2023 akumulácia, keďže došlo k oživeniu, no obchodné objemy až tak prudko nenarástli. Každý trh má 3 základné fázy – korekciu, akumuláciu a navýšenie dopytu. A práve táto posledná fáza by mala sprevádzať trh kryptomien v roku 2024.

Navýšenie dopytu na kryptomenovom trhu predstavuje bullrun resp. altcoinovú sezónu. Altcoinová sezóna nastane vtedy, ak ceny všetkých kryptomien prudko dlhodobo rastú, no dominancia Bitcoinu klesá. To znamená, že zisky altcoinov rastú rýchlejšie ako zisky Bitcoinu. A dôvod je na to jednoduchý. Ak rastú altcoiny viac ako Bitcoin, na trhu dominuje väčšia chamtivosť, pretože investori sú ochotní podstúpiť vyššie riziko, keďže Bitcoin predstavuje to najmenšie riziko na kryptomenovom trhu.

Na grafe nižšie podľa údajov TradingView môžeme vidieť, že dominancia Bitcoinu rástla celý rok 2023. Medziročne došlo k zhodnoteniu až o 15 % dominancie. Trend pozostávajúci z lokálnych miním (biela línia) bol však nedávno porušený a dominancia Bitcoinu začala prudko klesať. A to aj za podmienok, že kryptomeny pokračovali v raste. Dokonca dominancia klesla aj počas nedávneho poklesu bezprostredne po schválení spotového ETF.

Pred halvingom môžu kryptomeny klesnúť

Je tu ale ešte jeden významný faktor, ktorý môže zamávať s cenou v najbližších mesiacoch. Aj keď kryptomeny vstúpia do fázy altcoinovej sezóny neznamená to, že nemôžu nastať aj dočasné korekcie. A práve jedna z takýchto korekcií môže vzniknúť paradoxne pred halvingom. Halving spôsobí z dlhodobého hľadiska výrazný rast cien kryptomien, no zhruba mesiac pred touto udalosťou vždy v minulosti nastal cenový pokles o približne 30 %.

Ak si zhodnotíme na záver súčasnú situáciu, trh prechádza z akumulácie do altcoinovej sezóny. Ten najväčší exponenciálny rast kryptomien zrejme nastane až po halvingu o pár mesiacov, no prvé náznaky zmeny trendu sledujeme už teraz.