Mineri realizovali výber v hodnote vyše 450 miliónov

Mineri realizovali výber v hodnote vyše 450 miliónov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Po tom čo Bitcoin zaznamenal za posledný rok výrazné zhodnotenie a cenový vzostup, mnohí mineri sa rozhodli, že je na čase vyberať zisky. K 17. januáru mineri predali celkovo 10 600 BTC v hodnote približne 452 miliónov dolárov. Na túto udalosť upozornil portál Finbold na základe príspevku od Aliho Martineza na sociálnej sieti X (Twitter).

Ide len o dočasný stav

Masívne vyberanie ziskov spolu súvisí aj s aktívnym predajným tlakom na kryptomenových burzách. Tento sentiment prišiel len týždeň po tom, čo Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) schválila všetkých 11 žiadostí o spotové ETF pre Bitcoin. Takže toto správanie by sme mohli interpretovať tak, že mineri sa zviezli na pozitívnom očakávaní počas posledných mesiacov, kedy cena narástla takmer o 100 % a následne vyberali po udalosti zisky.

Po schválení ETF sme boli dokonca svedkami okamžitého zníženia trhovej kapitalizácie až o 80 miliárd dolárov. Otázkou je, či mineri urobili správny krok a či náhodou nešlo iba o krátkodobú špekuláciu. Už o 3 mesiace v polovici apríla totiž nastane halving, ktorý opäť zvýši cenu BTC a tým pádom aj zisky minerov.  V skutočnosti preto tento odliv a predaje môže byť iba dočasné.

Je čas na ťažbu?

Možno si kladiete otázku, či je správny čas na ťaženie Bitcoinu a kryptomien keď vidíme taký vysoký odliv a pokles cien. Je potrebné si uvedomiť, že ide len o krátkodobý pohyb a mineri dobre vedia, že exponenciálny rast kryptomien ešte len príde a je dosť možné, že už v tomto roku. Avšak ani zďaleka nehovoríme iba o jednotlivých mineroch.

Veľké ťažobné spoločnosti sú tie, ktoré v skutočnosti hýbu s trhom. Práve ťažobné pooly profitovali z významných investícií od viacerých finančných gigantov. Dokonca hovoríme aj o spoločnostiach, ktoré dlhodobo Bitcoin kritizujú a odsudzujú. Napríklad BlackRock, ktorý spravuje vyše 9,4 bilióna dolárov, je hlavným akcionárom v 4 z 5 najväčších ťažobných firiem od augusta 2023 a svoju angažovanosť v týchto firmách zintenzívnil.

Na záver môžeme zhodnotiť, že značná časť minerov vyberala zisky práve kvôli schváleniu ETF vo viere, že celý trh bude konať rovnako. Táto predpoveď je zrejme pravdivá, pretože Bitcoin za posledný týždeň klesol o zhruba 17 %.