Ťažba Bitcoinu je ekologickejšia ako kedykoľvek predtým

Ťažba Bitcoinu je ekologickejšia ako kedykoľvek predtým

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ťažba Bitcoinu využívajúca udržateľnú energiu sa zvýšila na nové historické maximum 54,5 %, čo predstavuje výrazný posun vpred. Celkovo energeticky udržateľná ťažba sa počas roku 2023 medziročne zvýšila o 3,6 %, uvádza správa Cointelegraph na základe údajov z reportu The Bitcoin ESG Forecast.

Ťažba Bitcoinu je čoraz ekologickejšia

Správa taktiež uvádza, že bitcoinoví mineri mimo siete využívajú emisie metánu. Niektoré ťažobné spoločnosti však používajú odvzdušnený metán na výrobu elektriny určenú na ťažbu BTC. Tým sa znižuje dopad na životné prostredie v porovnaní s jeho vypúšťaním do ovzdušia. Celkovo bitcoinová sieť zmiernila svoje emisie bez kompenzácií až o 7,3 % čo je historické maximum.

Aj keď sa táto správa nemusí na prvé počutie zdať ako významná, v skutočnosti bitcoinová sieť využíva udržateľnejšiu energiu ako kedykoľvek predtým. A ak bude tento trend pokračovať, čoskoro sa kritici ťažby kryptomien nebudú mať o čo oprieť. Pre Bitcoin ale aj pre celý kryptomenový trh je významným krokom zefektívňovať proces ťažby, čomu dopomáhajú obrovské investície od veľkých inštitúcií.

Po zákaze ťažby v Číne a Kazachstane sa mineri prevažne presťahovali do ekologickejších sietí v Severnej Amerike alebo do udržateľných lokalít. Práve nejasné regulácie a rôzne zákazy bránia prirodzenému vývoju a spomaľujú celkovú adopciu nie len kryptomien ale aj ich ťažby. Sieť sa stáva ekologickejšou o 0,7 % ročne, čo má za následok zlepšenie intenzity emisií pre baníkov BTC v porovnaní s minulosťou. 

Bitcoin určuje, kam sa trh pohne

Ťažba kryptomien samozrejme neovplyvňuje všetky digitálne meny. Mnohé z nich fungujú na princípe Proof of stake namiesto Proof of work. V tomto systéme nie sú účastníci trhu odmeňovaní na základe vynaloženej práce (ťažby), ale na základe stakingu. Staking je proces, kedy uzamknete kryptomeny v konkrétnom blockchaine. Niečo ako termínovaný vklad v banke.

Napriek tomu napredovanie v oblasti ťažby ovplyvňuje trh ako celok. Nezabúdajme na to, že Bitcoin dodnes funguje na princípe Proof of work a ide o akýsi index trhu. Inak povedané, ako sa pohne cena Bitcoinu, tak sa pohne aj zvyšok trhu. Ide len o to, aký veľký tento pohyb bude.