Náročnosť ťažby Bitcoinu výrazne klesla. Čo je dôvod?

Náročnosť ťažby Bitcoinu výrazne klesla. Čo je dôvod?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

V sobotu nastalo prvé zníženie náročnosti ťažby Bitcoinu pri výške bloku 826 560 konkrétne o 3,9 %. Ďalšia zmena náročnosti nastane 4. februára 2024. Pokles tejto metriky naznačuje, že pre minerov by malo byť jednoduchšie dosiahnuť zisk, keďže pri rovnakom výkone môžu dosiahnuť lepšie výsledky, uvádza správa News Bitcoin.

Náročnosť ťažby Bitcoinu klesla o 3,9%

Náročnosť ťažby definuje maximálnu hranicu, aby sa hash bloku považoval za platný. Existujúca úroveň obtiažnosti si zachová svoju úroveň 2 016 blokov, zvyčajne po dobu dvoch týždňov. Následná zmena sa podľa predpovedí zrealizuje okolo 4. februára 2024. Z dlhodobého hľadiska ale platí, že k zníženiu dochádza málokedy a skôr sme svedkami zvyšovania náročnosti.

K 20. januáru približne 51 rôznych ťažobných subjektov alebo poolov venuje hashrate bitcoinovému blockchainu. Foundry USA má najväčšiu silu s 29,43 % celkového hashratu za posledné tri dni s 139,89 exahash za sekundu (EH/s). Antpool ovláda 22,49 % z celkového počtu, čo predstavuje približne 106,90 EH/s. Ďalej nasledujú pooly ako F2pool, Viabtc a Binance Pool.

Práve ťažobné pooly si vyberajú mineri, ktorí sú ochotní deliť sa o blokovú odmenu, keďže šanca na jej získanie je vyššie v porovnaní s individuálnym minerom. Ak si ale kúpite vlastné zariadenia, o blokovú odmenu sa deliť nemusíte.

Prečo klesol hashrate?

V čase písania článku sa celkový hashrate pohybuje tesne pod hranicou 500 EH/s. Toto číslo je mierne pod sedemdňovým jednoduchým kĺzavým priemerom (SMA) 547 EH/s, ktorý bol zaznamenaný o päť dní skôr, 15. januára 2024. To naznačuje, že sieť zaznamenala zníženie približne o 50 EH/s za menej ako týždeň.

A čo je dôvodom zníženia hashrate? Pokles je primárne spôsobený obmedzenými operáciami v Texase, kde minerské spoločnosti obmedzili svoju činnosť, aby umožnili sieti zvládať extrémne teploty pod nulou, ktoré zasiahli štát. Nižšie teploty väčšinou minerom prospievajú, keďže sa zariadenia neprehrievajú, no ak je teplota príliš nízka je to rovnaký problém ako keď je extrémne vysoká. Obmedzenie ťažby Bitcoinu v Texase následne spôsobilo, že konkurencia v procese ťažby je menšia a tým pádom je náročnosť nižšia.