Bitcoin má za sebou halving. Toto sú prvé dopady

Bitcoin má za sebou halving. Toto sú prvé dopady

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Po 4 rokoch čakania sme sa napokon dočkali ďalšieho bitcoinového halvingu, ktorý spôsobil zníženie blokovej odmeny na polovicu. Po prelomovej udalosti nasledovali prvé reakcie, vrátane zmien v priemernom výnose z blokov a odmene z poplatkov v sieti BTC, uvádza správa Coinedition.

Prvé dopady halvingu

V nedávnom príspevku na X (Twitter) vyzdvihol renomovaný čínsky kryptomenový novinár Colin Wu viditeľné zmeny od posledného halvingu. Podľa Wua údaje z OKLink odhalili, že bol dosiahnutý priemerný výnos na blok v sieti Bitcoinu 21,74 BTC.

Wuova správa obsahovala príjmy za 15 blokov, vrátane blokov 840 000 až 840 014 od ukončenia halvingu. Ďalej poznamenal, že priemerná odmena za transakčný poplatok za blok vzrástla až na 18,62 BTC. Je dôležité poznamenať, že zmeny, ktoré Wu zdôraznil, sú počiatočné hneď po halvingu. Po tejto udalosti sa kryptomenová komunita zameriava na výsledný vplyv, najmä na to, ako sa bude vyvíjať cena Bitcoinu a ďalších kryptomien.

Je pozoruhodné, že predchádzajúce halvingy viedli k parabolickým rastom na trhu s Bitcoinom a altcoinov. Nárasty viedli k novým historickým maximám ceny Bitcoinu a mnohých ďalších kryptomien. V priebehu rokov sa halving stal významnou udalosťou, ktorá vždy odštartovala rastúci cyklus a vniesla do kryptomenového trhu značnú volatilitu.

Zvýšenie centralizácie

Wuovo pozorovanie označuje iba skorý vplyv halvingu, no kryptomenová komunita očakáva ďalšie reakcie. Konštantným výsledkom tejto významnej udalosti je zníženie blokových odmien pre minerov BTC. Vďaka poslednému halvingu dostanú mineri iba 3,125 BTC v blokových odmenách oproti predchádzajúcej odmene 6,25 BTC.

Minerská aktivita teraz bude plne závisieť od ceny Bitcoinu. Ak Bitcoin dostatočne narastie, mineri pokryjú dodatočné zvýšenie nákladov na ťažbu. Avšak po tomto halvingu množstvo minerov ukončí činnosť, pretože sa im to už neoplatí. Na druhej strane veľké minerské pooly rozširujú svoje pole pôsobenia a vo veľkom nakupujú minerské zariadenia. Výsledkom je, že sa ťažba stáva viac centralizovaná ako kedykoľvek predtým.