V Rusku odhalili 2 nelegálne ťažobné farmy

V Rusku odhalili 2 nelegálne ťažobné farmy

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Napriek rozmachu ťažby kryptomien v Rusku došlo nedávno z pozastaveniu činnosti dvoch nelegálnych dátových centier. Pri raziách na Sibíri a v Dagestanskej republike prevzali dokopy 400 zariadení na ťažbu kryptomien, uvádza správa Cryptonews. Polícia objavila nezákonné pripojenie k elektrickej sieti. Vnútri budovy našli špeciálne regály vysoké až niekoľko metrov.

Ruská ťažba v šedej zóne

Stojany na Sibíri obsahovali viac ako 100 funkčných zariadení ASIC spolu so zariadeniami, ktoré boli navrhnuté na ťažbu kryptomien. Experti na energetiku tiež uviedli, že v miestnosti našli nezabalené minerské  vybavenie. Škody, ktoré nelegálni baníci svojou činnosťou spôsobili elektrickej sieti, dosiahli niekoľko miliónov rubľov (1 rubeľ = 0,011 dolára).

Ťažba stále nemá v Rusku právny štatút napriek tomu, že domáci mineri tvrdia, že ich kolektívna kapacita je v súčasnosti na druhom mieste po USA, ako sme informovali už skôr. Kým však zákonodarcovia neschvália zákon, ktorý uznáva ťažbu ako formu podnikania, celý ruský kryptomenový sektor zostane v „šedej“ zóne.

Zhabané ťažobné zariadenia

Predstavitelia energetickej firmy uviedli, že zvažujú začatie trestného konania. V prípade dokázania viny hrozí minerom až päť rokov väzenia, tvrdia médiá. Policajti následne vykonali raziu na farmu v dagestanskom okrese Kizilyurt v Dagestane po týchto správach o nelegálnej spotrebe elektriny. 

Výsledkom tejto razie bolo, že ruské ministerstvo uviedlo, že odpojilo 300 zariadení s grafickými kartami určenými na ťažbu kryptomien. Policajti tvrdili, že zakladatelia farmy inštalovali zariadenia na ťažbu kryptomien v období od júla do septembra 2023. Mineri údajne obišli elektromery a pripojili sa k miestnemu elektrickému vedeniu. Minulý mesiac dokonca štátna energetická firma Dagenergo požiadala prevádzkovateľov „ťažobných fariem“ v Dagestane, aby vypli svoje plošiny v dôsledku obáv z výpadku prúdu.

Predstavitelia ministerstva energetiky tvrdia, že chcú, aby mineri platili vyššiu sadzbu za elektrinu. Myslia si, že ich to pomôže odradiť od zakladania fariem v oblastiach s už preťaženými sieťami. Vedúci predstavitelia priemyslu však tvrdia, že tento krok by zastavil rast ruského kryptomenového priemyslu v bode, v ktorom by sa mohol stať globálnym lídrom.