Rusko sa stáva druhou najväčšou ťažobnou superveľmocou na svete

Rusko sa stáva druhou najväčšou ťažobnou superveľmocou na svete

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Na základe neoficiálnych zdrojov sa Rusko stalo druhým najväčším národom na svete v oblasti ťažby Bitcoinu hneď po Spojených štátoch podľa údajov o hashrate. Krajina sa totiž rozhodla vybudovať veľkú ťažobnú farmu v Etiópii a jej cieľom je expandovať v kryptomenovom sektore, uvádza správa Cryptonomist. Rusko taktiež plánuje regulačný pokrok, ktorý môže liberalizovať Bitcoin a jeho ťažbu.

Rusko je druhou najväčšou ťažobnou veľmocou

Rusko v posledných mesiacoch začalo výrazne zintenzívňovať svoje aktivity v oblasti ťažby kryptomien. Práve teraz bol dokončený posledný projekt ruského dodávateľa BitCluster, ktorý plánoval postaviť v Etiópii obrovské dátové centrum s výkonom 120 megawattov (MW) so zariadením s rozlohou viac ako 30 000 metrov štvorcových.

Väčšina energie použitej na ťažbu Bitcoinu pochádza z priehrady „Grand Thiotian Renaissance Dam“, ktorá s kapacitou 5,15 GW predstavuje najväčší hydroelektrický projekt, aký sa kedy v Afrike uskutočnil. Vďaka tomuto projektu údajne Rusko predbehlo v ťažbe aj Čínu, Kazachstan a Kanadu. Pre porovnanie, v januári 2022 bolo Rusko až piate z hľadiska hashrate s celkovým podielom na trhu 4,66 %.

V krajine prebieha aj liberalizácia kryptomien. Ministerstvo financií verejne deklarovalo svoj zámer zaobchádzať s kryptomenou ako s cenným aktívom. Ruská centrálna banka doteraz vyjadrovala negatívne názory na Bitcoin a jeho sieť, no tentoraz naznačila, že nebude brániť prebiehajúcej iniciatíve. Legalizácia Bitcoinu by tak výrazne mohla prispieť k nárastu ťažby v krajine.

Halving sa blíži

Napriek klesajúcim blokovým odmenám, ktoré spôsobí už v apríli halving, Rusko spolu s ďalšími významnými hráčmi tlačí na získavanie čoraz vyššieho podielu výpočtového výkonu. Dôkazom je celkový hashrate bitcoinovej siete, ktorý neustále rastie a nedávno dosiahol nové historické maximum 597 EH/s. Zároveň tak logicky stúpa aj náročnosť ťažby.

Mineri sa napriek neustále klesajúcim blokovým odmenám radujú zo ziskov vďaka nárastu trhovej ceny. Ďalším pozitívnym faktorom bol príchod Bitcoin Ordinals, ktoré pomohli zvýšiť poplatky pre minerov a zabezpečili extra zisk pri ťažbe blokov.