Minerskí giganti ťažia z rastu cien kryptomien tesne pred halvingom

Minerskí giganti ťažia z rastu cien kryptomien tesne pred halvingom

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Akcie tažiarských spoločností Marathon Digital Holdings (MARA), Riot Platforms (RIOT) a CleanSpark (CLSK) zaznamenávajú príliv kapitálu a zároveň optimalizujú svoje stratégie vzhľadom na blížiaci sa halving, uvádza správa Beincrypto. Investori tesne pred touto udalosťou sledujú popredné ťažiarské spoločnosti, keďže na ťažbe kryptomien sa dá spolupodieľať nie len ťažobnými zariadeniami, ale aj kupovaním akcií týchto firiem. Ako sa im darilo v poslednom období?

Akcie ťažobných firiem narastajú

Marathon Digital Holdings zaznamenal od začiatku februára rast akcií o viac ako 45 %. Marathon zintenzívnil svoje ťažobné operácie so zameraním na maximálnu ťažbu BTC. December 2023 bol pre spoločnosť rekordným mesiacom, keďže vyťažila 1 853 BTC. V porovnaní s novembrom ide o nárast o 56 % a medziročný nárast o neuveriteľných 290 %.

Napriek tomu, že v decembri predala firma 704 BTC na pokrytie prevádzkových nákladov, agresívna stratégia Marathonu je evidentná s celkovou držbou 15 174 BTC ku koncu roka. Často dokonca môžeme vidieť, že samotní mineri realizujú pred halvingom zisky a to aj napriek tomu, že halving spôsobí rast cien. Dôvodom je, že vyberajú zisky aby mohli pred halvingom investovať a ťažbu rozšíriť.

Riot Platforms zaznamenala prudký pokles a do 19. januára klesli akcie pod 10 dolárov. Následný odraz však spôsobil, že cena sa vyšplhala späť na hranicu 16 dolárov, podporená nárastom ceny Bitcoinu nad 50 000 dolárov. Primárne náklady spoločnosti vrátane elektriny, hostingu a odpisov minerských strojov sa zvyšujú. Stratégia expanzie spoločnosti Riot je dosiahnuť rýchlosť 100 EH/s.

Náklady na Bitcoin vyťažený Riotom znepokojivo vzrástli zo 44 400 dolárov v 4. štvrťroku 2021 na 110 000 dolárov v 3. štvrťroku 2023, pričom halving môže toto číslo strojnásobiť na neudržateľných 183 000 dolárov. To by znamenalo, že firma zbankrotuje, pretože takého náklady sú neudržateľné. Spoločnosť ale zachraňujú transakčné poplatky, ktoré sú na úrovni blokovej odmeny.

Do tretice spoločnosť CleanSpark nedávno vykázala pozoruhodný rast, pričom jej akcie prekonali hranicu 16 dolárov. Tento výkon je najlepší od konca roku 2021, keď Bitcoin začal svoju cestu z historického maxima smerom nadol. Firma navyše agresívne rozširuje svoje ťažobné operácie. Ide napríklad o získanie troch zariadení na ťažbu BTC v Mississippi za 19,8 milióna dolárov.