Fínsko sa stane novým európskym centrom ťažby kryptomien

Fínsko sa stane novým európskym centrom ťažby kryptomien

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

V Európe môže vzniknúť nová centrála ťažby kryptomien. Konkrétne hovoríme o Fínsku, ktoré má vďaka chladnej klíme vhodné podmienky na ťažbu. Okrem toho krajina disponuje obnoviteľnými zdrojmi energie, uvádza správa Cryptonews. Tu ale výhohy Fínska ani zďaleka nekončia.

Fínsko sa môže stať centrálou európskej ťažby kryptomien

Ďalším významným faktorom je stabilné politické a ekonomické prostredie. To znamená, že investori majú vhodné podmienky na udržanie dlhodobých investícií. Rovnako dokážu šetriť na nákladoch na elektrickú energiu. Mineri, ktorí ťažia kryptomeny z týchto dôvodov vidia Fínsko ako atraktívnu krajinu.

Fínsko zostáva paradoxne najviac nepreskúmanou európskou krajinou v oblasti ťažby kryptomien v Škandinávii, hoci v priebehu rokov sa jeho severskí susedia Nórsko a Švédsko považovali za žiadanejšie lokality. Do podobných krajín sa mineri sťahujú už dlhodobejšie, keďže rast cien elektriny v roku 2022 bol neudržateľný. Podobný trend môžeme vidieť aj v ruskom Sibíri.

Práve náklady za elektrinu sú najväčším lákadlom pre investorov. V roku 2023 klesli ceny elektriny vo Fínsku pod nulu v dôsledku prudkého nárastu vodnej, jadrovej, solárnej a veternej energie. V tom roku bola severská krajina svedkom prvého mesačného prebytku energie za takmer 20 rokov. Analytici predpovedajú, že do roku 2030 sa vo Fínsku vybuduje 25 TWh obnoviteľnej energie, čo bude ďalej tlačiť nadol ceny.

Ceny za elektrinu hrajú hlavnú úlohu

Nízke ceny energie sú pre krypto minerov kľúčové, pretože ťažba kryptomien si vyžaduje značné množstvo elektriny. Čím nižšie sú náklady na elektrinu, tým vyššie sú ziskové marže pre minerov, pretože to znižuje prevádzkové náklady spojené s ťažobným hardvérom.

Fínska vláda poskytuje značné dotácie na veternú energiu s cieľom podporiť výrobu obnoviteľnej energie a znížiť emisie uhlíka. Tieto dotácie následne viedli k rýchlemu rozšíreniu kapacity veternej energie. V dôsledku priaznivých veterných podmienok dochádza k nadprodukcii energie, čo vedie k prípadom, keď cena elektriny môže klesnúť pod nulu.

Napriek všetkým týmto výhodám sa mineri zdaneniu nevyhnú ani vo Fínsku. Fínska daňová správa dala jasne najavo, že kryptomeny podliehajú dani. Mineri musia platiť daň z kapitálových ziskov z predaja kryptomeny, obchodovania a rovnako aj daň z akéhokoľvek príjmu získaného z činností, ako je ťažba kryptomien.