Vzniká nové obrovské dátové centrum zamerané aj na ťažbu kryptomien

Vzniká nové obrovské dátové centrum zamerané aj na ťažbu kryptomien

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitriver-B, dcérska spoločnosť BitRiver Group, plánuje spustiť najväčšie dátové centrum pre energeticky náročné výpočty v Eurázii v druhej polovici roku 2024, vádza správa Crypto News na základe reportu ruskej vládnej tlačovej agentúry Prime. Zaujímavosťou ale je, že spoločnosť BitRiver bola v minulosti sankciovaná.

Najväčšie dátové centrum zamerané aj na ťažbu kryptomien

Nové dátové centrum má byť zamerané na umelú inteligenciu (AI). Očakávaná kapacita dátového centra je údajne 100 megawattov, ako uviedol Sergej Bezdelov, riaditeľ Asociácie priemyselnej ťažby. Ide o najväčšie zariadenie spomedzi všetkých dátových centier v Burjatskej republike a vo federálnom okruhu Ďalekého východu. K dnešnému dňu investície BitRiveru do projektu presahujú 1,4 miliardy rubľov (15,1 milióna dolárov).

BitRiver dokončí implementáciu investičného projektu v Rusku, a to aj napriek tomu, že spoločnosť je zaradená na sankčný zoznam ministerstva financií USA. V apríli 2022 pridala americká vláda BitRiver spolu s niekoľkými jej dcérskymi spoločnosťami na svoj zoznam sankcií za pôsobenie v technologickom sektore ruskej ekonomiky v snahe izolovať Rusko od globálneho finančného systému.

Ministerstvo financií USA v tlačovej správe uviedlo, že spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou kryptomien pomáhajú Rusku speňažovať jeho prírodné zdroje, pričom poznamenali, že Rusko má výhodu v ťažbe kryptomien v dôsledku energetických zdrojov a chladného podnebia.

Rusko sa šplhá na prvú priečku v oblasti ťažby

Bezdelov zdôraznil potenciálny rast vysokovýkonnej a energeticky náročnej výpočtovej techniky v Rusku, najmä vďaka rozsiahlemu prijatiu umelej inteligencie (AI). Tiež predpokladal, že do roku 2035 by sektor mohol disponovať niekoľkými desiatkami gigawattov. Očakáva sa, že dátové centrum sa zameria na vysokovýkonné energeticky náročné výpočty, ako je ťažba kryptomien, cloudové služby a operácie AI.

Už skôr sme informovali, že Rusko sa stalo podľa neoficiálnych zdrojov druhým najväčším národom na svete v oblasti ťažby Bitcoinu hneď po Spojených štátoch podľa údajov o hashrate. Krajina sa totiž rozhodla vybudovať veľkú ťažobnú farmu v Etiópii a jej cieľom je expandovať v kryptomenovom sektore. Práve teraz bol dokončený posledný projekt ruského dodávateľa BitCluster, ktorý plánoval postaviť v Etiópii obrovské dátové centrum s výkonom 120 megawattov (MW) so zariadením s rozlohou viac ako 30 000 metrov štvorcových.