Koľko stojí vyťažiť 1 Bitcoin po halvingu?

Koľko stojí vyťažiť 1 Bitcoin po halvingu?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ťažba Bitcoinu stojí nemalé peniaze a pre minerov je čoraz drahšia, ak vezmeme do úvahy najnovšie zníženie blokovej odmeny na polovicu zo 6,25 BTC na 3,125 BTC. Podľa správy U.Today je náklad na ťažbu jedného Bitcoinu v súčasnosti približne 53 000 dolárov, čo je priemer nákladov, ktorý veľké ťažobné spoločnosti minú na jeden BTC. 

Na vyťaženie 1 Bitcoinu potrebujete 53 000 dolárov

Mineri momentálne dostávajú od 20. apríla o polovicu menej mincí za dekódovanie blokov, ktoré obsahujú údaje o bitcoinovej sieti. Pretože budú dostávať menej BTC, náklady na prevádzku ich ťažobných strojov, väčšinou elektriny, by sa mohli zdvojnásobiť. Túto hodnotu je ale potrebné znížiť o transakčné poplatky.

Z dôvodu halvingu síce klesne bloková odmena, no narastie cena a v konečnom dôsledku aj transakčné poplatky. Preto nemôžeme tvrdiť, že náklady sa minerom zdvojnásobia. Síce značne narastú, no budú kompenzované vyššími transakčnými poplatkami

Nárast nákladov sa mineri snažia riešiť tým, že hľadajú lepšie podmienky pre svoje vybavenie a hľadajú lacnejšiu energiu. Okrem toho využívajú nahromadené zisky z nedávneho rastu ceny a doposiaľ lacnejšie náklady na ťažbu, na splatenie dlhov a pripravujú sa implementáciu vyššej ťažobnej kapacity.

Nový trend ťažby

Odborníci si myslia, že celkový výkon ťažby Bitcoinov môže do roku 2025 vyskočiť až na 700 exahashov. Na prevádzku siete BTC bude potrebný oveľa väčší výkon ako dnes. Avšak hneď po halvingu sa niektoré menej ziskové ťažobné stroje môžu vypnúť, čím sa toto číslo zníži asi o 10 %. Mnoho strojov je už totiž nerentabilných a malí mineri ukončujú aktivity.

Má to však aj svetlú stránku. Niektorí inteligentní mineri sa sťahujú na miesta, kde môžu získať lacnejšiu, často zbytočne vynaloženú energiu, napríklad plyn, ktorý by sa aj tak spálil. A začínajú využívať AI na zarábanie viac peňazí v krajinách, kde je energia stabilná a nie taká drahá. Tento trend by mohol výrazne zmeniť poháňanie siete v dohľadnej budúcnosti.