Minerské firmy sa trápia aj napriek historickému maximu BTC. Tu je dôvod

Minerské firmy sa trápia aj napriek historickému maximu BTC. Tu je dôvod

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Zatiaľ čo Bitcoin hneď niekoľkokrát v poslednom období prekonal historické maximum, akcie minerských firiem sa trápili, uvádza správa Blockworks. Hlavným dôvodom sú obavy trhu súvisiace s nadchádzajúcim halvingom, ktorý zníži blokovú odmenu na polovicu. Táto udalosť síce dlhodobo spôsobí rast ceny BTC, no výrazne zvýši náklady pre minerov.

Minerské firmy sa dočasne trápia

Ťažobný gigant Marathon Digital s vynikajúcou rýchlosťou hash 28,7 exahashov za sekundu (EH/s) klesol o 20 % v porovnaní s pred mesiacom. Ceny akcií konkurenčných spoločností Riot Platforms, Bitfarms a Bitdeer sa v tomto období tiež pohybujú okolo 20-percentného poklesu. Hut 8, ktorý sa v novembri zlúčil s americkou bitcoinovou Corp a minulý mesiac zmenil svojho generálneho riaditeľa, tiež zaznamenal medzimesačný pokles o 11,5 %.

Očakáva sa, že minerské firmy začnú zaznamenávať vzostup až po halvingu. Rast cien Bitcoinu totiž prevýši rast nákladov po tejto udalosti. Na tento rast navyše mineri nedokážu reagovať až tak rýchlo. Zároveň je podstatné dodať, že ďalší halving neprežije každý miner. Ukončenie činnosti hrozí najmä domácim minerom, menším súkromným prevádzkam a minerom v oblastiach s vyššími nákladmi na energiu.

Hash rate určitých modelov s integrovanými obvodmi špecifickými pre určité kryptomeny (ASIC) pravdepodobne prejde do režimu offline, keď halving  zmení rentabilné výnosy takýchto strojov. 

Minerov zaujímajú transakčné poplatky

Ďalším faktorom, ktorý v súčasnosti trápi trh, je navrhovaná 30-percentná spotrebná daň na spotrebu energie minerov. Bidenova administratíva prvýkrát uvalila takúto daň na baníkov minulý rok s odvolaním sa na obavy o životné prostredie. Táto možná daň sa opäť objavila v návrhoch ministerstva financií USA na rok 2025.

Minerov predovšetkým zaujíma zisk z transakčných poplatkov v blockchaine. Halving zníži emisiu nových BTC čím sa obmedzí ponuka. Klesajúca elasticita ponuky pri zachovaní dopytu predstavuje iba jediný možný scenár – rast ceny. A vďaka vyššej cene majú mineri vyššie zisky z transakčných poplatkov.