Skutočný počet Bitcoinov je omnoho menej ako 21 miliónov

Skutočný počet Bitcoinov je omnoho menej ako 21 miliónov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Sieťový analytik Timothy Peterson vo svojej analýze odhalil prekvapivý aspekt likvidity Bitcoinu. Významná časť BTC zostáva prakticky nečinná kvôli vysokým transakčným poplatkom a z rôznych ďalších dôvodov, uvádza správa Bitcoinsistemi. Celková ponuka BTC 21 miliónov mincí je tak v skutočnosti omnoho menšia než sa zdá. 

Bitcoinov je omnoho menej ako 21 miliónov

Celková ponuka je síce 21 miliónov, no k dispozícii nikdy nebudú všetky mince. Práve naopak, bude ich čoraz menej. Peterson poukazuje na to, že vysoké transakčné náklady motivujú uzamykať BTC, najmä v malých peňaženkách. 

Ak napríklad nemôžete zaplatiť poplatok 10 dolárov, nepohnete s 5 dolármi. A podľa analytika má približne až 70 % bitcoinových peňaženiek menej ako 10 dolárov v BTC. Avšak toto nie je určite jediný faktor, ktorý znižuje likvidnú ponuku.

Okrem toho Petersonov výskum odhaľuje, že približne 6 miliónov Bitcoinov sa trvalo stratilo, čo taktiež znižuje počet mincí v obehu. Keď sa tieto faktory vezmú do úvahy, skutočná ponuka dostupných BTC výrazne klesá. Výsledkom analýzy je pozoruhodné číslo: likvidná ponuka BTC je v skutočnosti iba 4 milióny mincí

Kríza likvidity verzus vzácnosť

Toto číslo je vypočítané s ohľadom na to, že len 30 % z celkových 13,5 milióna BTC (mínus chýbajúce mince) je k dispozícii na predaj alebo obchodovanie. A teraz si poďme vysvetliť ako to vplýva na samotnú cenu a čo to znamená pre držiteľov BTC a budúcnosť najväčšieho digitálneho aktíva súčasnosti.

Čím je menej mincí v obehu, tým viac rastie vzácnosť Bitcoinu a dlhodobo to vplýva na cenu pozitívne. Ak bude po Bitcoine dopyt, obmedzená ponuka spôsobí masívny vzostup hodnoty. Nedávno schválene spotové ETF navyše tento trend značne urýchlia, pretože dopyt stúpa niekoľko násobne rýchlejšie ako ponuka. Na druhej strane však trh bude čeliť kríze likvidity, pretože bude čoraz ťažšie získať Bitcoin do súkromného vlastníctva.