Veľká burza oznámila koniec podpory stablecoinu Tether (USDT)

Veľká burza oznámila koniec podpory stablecoinu Tether (USDT)

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

OKX, štvrtá najväčšia kryptomenová burza na svete podľa objemu obchodov, ruší podporu pre obchodné páry s Tether (USDT) v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Tento krok prichádza v čase, keď sa Európska únia (EÚ) pripravuje na implementáciu komplexného regulačného rámca pre kryptomeny, uvádza správa Bitcoinsistemi.

OKX ukončuje podporu pre USDT v Európe

Vyradenie obchodných párov USDT je údajne naplánované na niekoľko mesiacov pred plánovanou implementáciou nariadenia EÚ o trhoch s kryptomenami (MiCA). Očakáva sa, že toto nariadenie, ktoré vstúpi do plnej platnosti 30. decembra 2024, zavedie obmedzenia na používanie určitých stablecoinov v regióne.

Zástupca zákazníckej podpory OKX v pondelok potvrdil, že Tether nebude od 14. marca dostupný pre obchodníkov v EHP. Ide o významnú správu, keďže OKX je veľká kryptomenová burza a Tether je najväčší stablecoin  vo svojej kategórii už dlhé roky. 

V čase písania je USDT najväčší stablecoin s trhovou kapitalizáciou 103 miliardy dolárov. Väčšími hodnotami sa môže pochváliť už iba Ethereum a Bitcoin. Len pre predstavu, druhý stablecoin dosahuje kapitalizáciu 31 miliárd dolárov a tretí iba 5 miliárd dolárov. Napriek rôznym kauzám o krytí zásob USDT ide dodnes o najpoužívanejší stablecoin na svete.

Regulácie sa budú stupňovať

Rada Európskej únie minulý rok definitívne schválila prvú komplexnú legislatívu s názvom Markets in Crypto-Assets (MiCA). Avšak tento rámec nie je finálne riešenie. Práve naopak. Od neho sa odrazí ďalší regulačný rámec. Zároveň EÚ sa ako prvá pustila do takého komplexného riešenia a preto môžu nastať rôzne chyby a diery v regulácii.

Stablecoiny tvoria jeden z hlavných pilierov kryptomenového trhu. A práve tento sektor plánuje MiCA riešiť. V minulosti sme totiž boli svedkami krachu stablecoinu UST, čo urýchlilo vývoj rámca. Niektoré stablecoiny, ktoré sú naozaj kryté aktívami, nie sú až tak rizikové. Problém ale nastáva pri algoritmických stablecoinoch.

Avšak v minulosti sa vyskytovali pochybnosti aj o Tetheri. V minulosti nastala de-fixácia kurzu od dolára niekoľkokrát a dodnes existujú pochybnosti o rezervách firmy. Hlavný problém je, že nevieme, akým množstvom dolárových rezerv je USDT krytý.