Bitfinex varuje minerov pred ďalším halvingom

Bitfinex varuje minerov pred ďalším halvingom

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Hongkonská kryptomenová spoločnosť Bitfinex varovala menších bitcoinových minerov pred možnou centralizáciou ťažobného výkonu. To znamená, že ťažiť sa bude čoraz viac prostredníctvom veľkých poolov a malí mineri časom vymiznú z trhu. Dôvodom má byť ďalší halving, ktorý spôsobí finančný tlak na malých minerov, uvádza správa Cryptonews.

Bitfinex varuje pred centralizáciou ťažby BTC

Halving má nastať už 19. apríla a zníži súčasnú blokovú odmenu na polovicu, zo 6,25 BTC za blok na 3,125 BTC. Hoci sa očakáva, že deflačná vlastnosť prispeje k nedostatku a hodnote BTC, nové výzvy minerov neminú. Odchod menších minerov by mohol spôsobiť otvorenie priestoru pre väčšie ťažobné spoločnosti. To by však spôsobilo vysokú centralizáciu ťažby.

Keďže zníženie odmien by malo za následok 50 % zníženie príjmov pre minerov, pokračovanie ťažobných operácií môže byť nerentabilné, pokiaľ nedôjde k prudkému nárastu ceny BTC alebo zníženiu prevádzkových nákladov. Bitfinex ďalej upozornil, že vysoká centralizácia ťažobnej sily je v rozpore so všetkým, čo Satoshi Nakamoto načrtol v pôvodnom whitepaper.

Koncentrácia ťažobnej sily medzi niekoľkými subjektmi by mohla spustiť napríklad potenciálnu cenzúru transakcií. Navyše, účinkom znížených blokových odmien je zvýšenie transakčných poplatkov, pretože veľké ťažobné spoločnosti sa budú čoraz viac spoliehať na transakčné poplatky ako na zdroj príjmu. Ak sa dopyt po spracovaní transakcií zvýši nad dostupný blokový priestor, poplatky by mohli ďalej rásť, čo by viedlo k zníženej atraktivite BTC pre malé transakcie.

Bitcoin zatiaľ halvingom úspešne odoláva

Napriek pomerne pesimistickej správe od Bitfinexu spoločnosť stále verí, že halving bude mať pozitívny vplyv na rast ceny. To by mohlo znížiť kompenzáciu znížených blokových odmien a mohlo by to zmierniť vznik centralizácie. Príjmy minerov by navyše mohli byť stimulované aj zo sektora NFT, ktoré sú založené na Bitcoine ako napríklad Stamps alebo Ordinals.

Bitfinex ďalej vysvetlil, že nadchádzajúci halving môže ovplyvniť aj bezpečnosť bitcoinovej siete. Hash rate by sa mohol znížiť, ak by veľa minerov ukončilo činnosť z dôvodu zníženej ziskovosti. Nižší hashrate následne spôsobí, že bitcoinový ekosystém bude zraniteľnejší voči útokom. To by napokon mohlo viesť ku manipulácii s blockchainom. V konečnom dôsledku ale Bitfinex uznal, že bitcoinová sieť preukázala odolnosť voči halvingom už viackrát v minulosti.