Ďalší halving majú prežiť len 2 ťažobné spoločnosti

Ďalší halving majú prežiť len 2 ťažobné spoločnosti

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Sektor ťažby kryptomien čelí významnej zmene, ktorá by mohla viesť k výraznej konsolidácii. Analytici najnovšie predpovedajú, že ďalší halving, ktorý je naplánovaný v polovici apríla, prežijú iba dve ťažobné spoločnosti. Konkrétne má ísť o Marathon Digital Holdings (MARA) a Iris Energy (IREN), uvádza správa Beincrypto.

Boj s prevádzkovými nákladmi

Hlavným dôvodom, prečo môže mnoho ťažobných firiem ukončiť svoju činnosť, sú rastúce prevádzkové náklady. Halving na bitcoinovej sieti zníži od apríla blokovú odmenu zo súčasnej hodnoty 6,25 BTC na 3,125 BTC.  To znamená, že mineri dostanú o polovicu menšiu odmenu a Bitcoin zachová svoj deflačný charakter.

Cena Bitcoinu však vždy po halvingu stúpala. Po tejto udalosti v rokoch 2012, 2016 a 2020 cena BTC vzrástla o 11 000 %, 2 850 % a 700 %, pričom dĺžka bullrunu bola od 518 do 549 dní. Preto môže podobný scenár nastať aj teraz a vrchol môže nastať niekedy v roku 2025. Halving však výrazne komplikuje minerom cashflow.

Prežijú len dvaja

Spoločnosť SeekingAlpha skúmala nákladové štruktúry, prevádzkovú efektivitu a strategické umiestnenie hlavných subjektov ťažby BTC. Firma dospela k záveru, že iba MARA a IREN majú prevádzkovú efektívnosť a strategickú predvídavosť, aby vydržali nadchádzajúci halving Bitcoinu.

MARA a IREN vynikajú v udržiavaní konkurencieschopných celkových obchodných nákladov na vyťažený Bitcoin, čo je kľúčový prvok pre ich udržateľnosť po halvingu. Uprostred rastúcich nákladov a klesajúcich výnosov v celom odvetví tieto dve spoločnosti predvádzajú výnimočnú prispôsobivosť a strategický rast. 

Keďže sa sektor pripravuje na zníženie blokových odmien, do centra pozornosti sa dostáva udržateľnosť ťažobných operácií. Zaujímavé je, že MARA a IREN sa ukázali ako lídri, ktorí sú vybavení na zvládnutie budúcich výziev. Zatiaľ čo konsolidácia sektora môže z krátkodobého hľadiska prospieť niektorým ťažiarom, z dlhodobého hľadiska je škodlivá pre celý bitcoinový ekosystém.