Čínski mineri sa hromadne presúvajú do Etiópie

Čínski mineri sa hromadne presúvajú do Etiópie

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Obchodovanie a ťažba kryptomien sú v Číne zakázané už od roku 2021. Peking sa v súčasnosti snaží o ďalšiu reguláciu odvetvia digitálnych mien a oznámil, že v roku 2024 príjme prísne opatrenia na monitorovanie a analyzovanie ťažby kryptomien. Z tohto dôvodu sa čínski mineri sťahujú z krajiny a presúvajú svoje aktivity do Afriky, uvádza správa Beincrypto.

Čínski mineri sa presúvajú do Etiópie

Čínski mineri sa po novom zamerali ja Etiópiu, kde je elektrina podstatne lacnejšia. Dôvodom je aj najväčšia priehrada v Afrike, ktorá môže z Etiópie urobiť nové útočisko pre bitcoinových minerov. V krajine sú náklady na elektrinu jeden z najmenších na svete. Priemyslu pomáha aj otvorenosť politiky, ktorá víta minerov.

Avšak nie všetko je také ružové ako sa zdá. Len v roku 2016 údajne až 56 % Etiópie nemalo prístup k elektrine. Veci sa však pomaly zlepšujú. No aj v súčasnosti takmer polovica obyvateľov v krajine stále žije bez elektriny. Príchod minerov do krajiny je z tohto hľadiska kontroverzný, keďže Etiópia čelí riešeniam domácich energetických potrieb.

Druhý Kazachstan?

Mnohí mineri tvrdia, že Etiópia je nový Kazachstan. Po tom, čo Čína v máji 2021 zakázala ťažbu kryptomien, Kazachstan spočiatku zaznamenal prudký nárast migrujúcich minerov do krajiny. Bolo to spôsobené najmä jeho blízkosťou, bohatými energetickými zdrojmi a priaznivým regulačným prostredím. Rýchly rast odvetvia však viedol k nedostatku energie a regulačným problémom, čo spôsobilo výrazný pokles.

Keď sa čínski mineri orientujú v zložitosti zakladania operácií v Etiópii, ocitnú sa v geopoliticky výhodnej pozícii. Čína ako najväčší zdroj zahraničných investícií Etiópie poskytla značnú podporu rôznym projektom v krajine. Udalosti v Kazachstane však stále slúžia ako odstrašujúci príklad.

Ďalšou možnou destináciou, kam sa zrejme čínski mineri presťahujú, je Kirgizsko. Vodné zdroje môžu byť kľúčové pre rast kirgizského ťažobného priemyslu v oblasti kryptomien. Všetci vlastníci minerských fariem totiž vlastnia aj malé vodné elektrárne. Vyrobená elektrina sa využíva pre vlastnú potrebu a zvyšok elektriny nakupuje štát. Krajina ale stále musí dovážať elektrinu kvôli rôznym obmedzeniam a technickým problémom.