Ako zarábať na ťažbe kryptomien na akciovom trhu

Ako zarábať na ťažbe kryptomien na akciovom trhu

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Okrem samotnej ťažby kryptomien môžu investori zarábať aj na akciách, ktoré sa viažu na ťažobný priemysel. Nedávno dokonca akcie Marathon Digital (MARA), Riot Platforms (RIOT), Bitfarms (BITF), CleanSpark (CLSK) a Cipher Mining (CIFR) klesli o 20 % až 33 %, čo ponúka priestor na nákup za podstatne nižšie ceny, uvádza správa Invezz.

Ako zarábať na ťažbe kryptomien na akciovom trhu

Zatiaľ čo akcie ťažobných spoločností klesli v niektorých prípadoch až o 30 %, Bitcoin za rovnaké obdobie znížil svoju hodnotu iba o 14 %. Nedostatočná výkonnosť firiem v tomto sektore je spôsobená prehnanými očakávaniami spojenými so spotovým ETF a halvingom, kedy investori nakupovali, no následne sa spustilo masívne vyberanie ziskov.

Napriek tomu existuje viacero ukazovateľov, ktoré signalizujú koniec poklesu cien. To znamená, že aj výkonnosť ťažobných spoločností a ich akcií pôjde smerom nahor. Tu sa otvára príležitosť nakupovať za nižšie ceny tesne pred ďalším vzostupom kryptomenového trhu. Aj keď sa priamo nákupom akcií týchto firiem nezúčastňujete procesu ťažby, môžete zarábať na cenových výkyvoch trhu.

Mnohí uprednostňujú práve túto formu investície pred samotnou ťažbou. Ak totiž miner chce ťažiť ako jednotlivec, vstupné náklady sú príliš vysoké. Tento problém však do istej miery riešia ťažobné pooly. V pooloch sa ale musíte deliť o blokovú odmenu.

Okrem toho spoločnosti ťažiace Bitcoiny držia vo svojich súvahách obrovské množstvo BTC. Výsledkom je, že vyššie ceny majú tendenciu zvyšovať ich vnútornú hodnotu. Napríklad Marathon Digital teraz vlastní približne 15 000 BTC v hodnote viac ako 630 miliónov dolárov. Riot Platforms vlastní viac ako 7 350 BTC  v hodnote viac ako 309 miliónov dolárov.

Tri spúšťače cenového rastu

Pri pohľade do budúcnosti existujú tri hlavné pozitívne ukazovatele pre akcie firiem, ktoré ťažia Bitcoin. Po prvé, je tu Federálny rezervný systém, ktorý naznačil, že bude znižovať úrokové sadzby aj neskôr v tomto roku. Po druhé, je to rastúci dopyt po BTC  zo strany inštitucionálnych investorov po schválení ETF. Po tretie, akcie v tomto sektore budú pravdepodobne ovplyvnené nadchádzajúcim halvingom, ktorý je naplánovaný na apríl.