Vzniká nová ťažobná firma, ktorú budú vlastniť veritelia skrachovaného Celsius

Vzniká nová ťažobná firma, ktorú budú vlastniť veritelia skrachovaného Celsius

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Skrachovaný Celsius prerozdelil veriteľom kryptoaktíva v hodnote až 3 miliárd dolárov. Ako súčasť schváleného plánu reorganizácie spoločnosti Celsius bude časť z 3 miliárd dolárov pridelená na založenie Ionic Digital, novej spoločnosti na ťažbu Bitcoinov, ktorú vlastnia veritelia, uvádza správa Blockworks.

Nová spoločnosť Ionic Digital

Veritelia Celsius budú vlastniť ťažobnú spoločnosť prostredníctvom kmeňových akcií, o ktorých sa očakáva, že budú verejne obchodovateľné, keď spoločnosť získa potrebné schválenia. Ťažobná spoločnosť Hut 8 so sídlom v Miami bude dohliadať na ťažobné operácie spoločnosti Ionic na základe štvorročnej zmluvy o riadení.

Ionic Digital bude prevádzkovať 127 000 strojov na ťažbu Bitcoinov na piatich miestach v Texase. Ťažobné plošiny boli zakúpené za bývalého generálneho riaditeľa spoločnosti Celsius Alexa Mashinského, ktorý v súčasnosti čaká na súdny proces za podvod.

Konkurzný sudca v južnom okrese New Yorku schválil v novembri plán, ktorý umožňuje veriteľom Celsia získať kombináciu kryptomien a akcií v novom podniku zameranom na ťažbu kryptomien. Spoločnosť Ionic Digital tak získala ťažobné súpravy Celsius a 225 miliónov dolárov na rozbehnutie operácií.

Na základe dohody s Celsius bude vyplatený kapitál plus 20 miliónov dolárov ročný poplatok za správu počas štyroch rokov na pomoc s ťažobnými operáciami spoločnosti Ionic. Veritelia Celsius sa stanú akcionármi spoločnosti Ionic Digital, ktorej cieľom je stať sa v blízkej budúcnosti verejne obchodovanou spoločnosťou.

Výhody novej spoločnosti

Prevádzkovanie spoločnosti vlastnenej veriteľmi Celsius má svoje výhody. Nový generálny riaditeľ vstupuje do úlohy, v ktorej je jeho úplne nová spoločnosť dobre kapitalizovaná, nemá žiadne dlhy a okamžite môže mať desaťtisíce akcionárov. Nie je to síce bežný postup vzniku ťažobnej spoločnosti, no o to zaujímavejší.

Počet zamestnancov Ionic Digital ešte nie je stanovený, ale bude to zrejme iba malý tím. Spoločnosť vstupuje do operácií tesne pred halvingom uprostred turbulentných období. Ťažobné akcie totiž zaznamenali v roku 2024 rozsiahly výpredaj, najmä po schválení spotových bitcoinových ETF zo strany Komisie pre cenné papiere a burzy (SEC).