Salvádor je kryptomenovým rajom. Má to však aj tienistú stránku

Salvádor je kryptomenovým rajom. Má to však aj tienistú stránku

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Salvádor sa stal prvou krajinou na svete, ktorá používa Bitcoin ako zákonné platidlo od roku 2021. Presadil to Nayib Bukele, prezident Salvádoru, ktorý tvrdil, že to zlepší hospodárstvo, zjednodušení bankovníctvo a podporí zahraničné investície. El Salvador sa tak stal novým bitcoinovým rajom, ktorý priťahuje magnátov z celého sveta, uvádza správa Crypto News Flash. Ako však celá táto iniciatíva dopadla po rokoch?

Salvádor je kryptomenovým rajom

Prijatie Bitcoinu ako zákonného platidla bolo kritizované na medzinárodnej úrovni. Juan Carlos Reyes, šéf Národnej komisie pre digitálne aktíva (CNDA) však prezradil, že do krajiny prichádza čoraz väčší počet bitcoinových subjektov, teda tých, ktorí vlastnia viac ako 1000 BTC. Dokonca tento trend sa stále stupňuje. 

Je reálna možnosť, že práve Salvádor bude domovom nových bitcoinových miliardárov. Cestovný ruch je na vzostupe vďaka príchodu bitcoinových nadšencov. Okrem toho pribúdajú zahraničné investície. Výsledkom je, že v Salvádore bolo založených už viac ako 60 bitcoinových spoločností. Krajina navyše ponúka aj atraktívne daňové úľavy.

Vláda dokonca zjednodušila proces pre zahraničných investorov na získanie občianstva investovaním do Bitcoinu. Okrem toho existuje program na udelenie rezidencie pre tých, ktorí investujú aspoň jeden milión dolárov do Bitcoinu. Salvádor sa tak stal krajinou číslo jedna v hľadáčiku kryptomenových fanúšikov.

Nie všetko je také ružové ako sa zdá

Medzinárodný menový fond už skôr odsúdil Salvádor za prijatie Bitcoinu ako zákonného platidla. Odporučil krajine aby zaviedla zmeny vo finančnej a hospodárskej politike krajiny. Zaujímavým faktom je, že počas prijímania zákona zo septembra 2021 až 70 % Salvádorčanov odmietalo Bitcoin za zákonné platidlo na základe prieskumu, ktorý uskutočnil inštitút verejnej mienky miestnej Stredoamerickej univerzity (UCA).

Mnoho obyvateľov Salvádoru tvrdí, že adopcia Bitcoinu sa údajne vôbec neuchytila. Údajne až 60 % sa ihneď zbavilo vládnej peňaženky Chivo po tom, ako získali bezplatný bonus vo výške 30 dolárov. Práve týmto bonusom sa vláda snažila o tom, aby si čo najviac ľudí nainštalovalo aplikáciu. Podľa prieskumov len 12 % firiem sa rozhodlo uložiť svoje mince do tejto kryptopeňaženky.