Mineri realizujú veľké zisky tesne pred halvingom. Aký majú na to dôvod?

Mineri realizujú veľké zisky tesne pred halvingom. Aký majú na to dôvod?

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitcoinový halving sa neúprosne blíži. Po tejto udalosti by mali kryptomeny zaznamenať exponenciálny rast cien v priebehu niekoľkých mesiacov. K významnej zmene však dochádza aj z hľadiska ťažby kryptomien, uvádza správa Bitcoinsistemi. Čo je dôvodom, že mineri sa rozhodli výrazne zmeniť svoje správanie na trhu s digitálnymi aktívami.

Prečo mineri vyberajú zisky pred halvingom?

Najnovšie údaje ukazujú, že mineri sa vo veľkom zbavujú svojich kryptomenových rezerv a naopak prevody na kryptomenové burzy výrazne narástli. Dokonca tok Bitcoinov od minerov na burzy je v súčasnosti trikrát väčší ako presun od búrz k minerom. Možno sa pýtate, prečo by mineri mali hýbať s kryptomenami, keď po halvingu budú ceny rásť. Odpoveď je pomerne jednoduchá. 

Silný predajný tlak zo strany kryptomenových minerov je spôsobený tým, že mineri často realizujú zisky pred halvingom, aby pokryli prevádzkové náklady a pripravili sa na budúce investície. Hovoríme tak o strategickom kroku zo strany minerov. Nutnosť dodatočných investícií a rast nákladov je spôsobený práve halvingom, pretože konkurencia v ťažbe sa s každým halvingom zintenzívňuje.

Správanie minerov ovplyvňuje cenu Bitcoinu

Na to, aby mineri ostali konkurencieschopní, potrebujú investovať do nových, efektívnejších zariadení a technológií. Práve predaj časti bitcoinových zásob poskytuje dodatočný kapitál na tieto účely. Z hľadiska cenového vývoja je toto správanie obzvlášť významné. Zvýšený predajný tlak zo strany minerov by mohol krátkodobo ovplyvniť cenu Bitcoinu.

Nedávny cenový prepad Bitcoinu o približne 20 % len za dva týždne mohol byť podporený aj správaním minerov. Tí sa však zbavujú mincí už od začiatku novembra 2023, zatiaľ čo Bitcoin klesol až v druhom januárovom týždni. Podobný trend a správanie sme mohli vidieť v druhej polovici roku 2022, kedy ale kryptomeny čelili dlhodobej korekcii.

Ďalším faktorom, ktorý zrejme ovplyvnil negatívny vývoj ceny Bitcoinu v januári bolo schválenie spotového ETF. Táto udalosť bola len otázkou času a každý z tohto dôvodu nakupoval Bitcoin v posledných mesiacoch roku 2023. A keď napokon ku schváleniu došlo, mnohí účastníci trhu realizovali zisky.