Ťažbu Bitcoinu ovláda iba hŕstka inštitúcií

Ťažbu Bitcoinu ovláda iba hŕstka inštitúcií

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Marathon Digital Holdings (NASDAQ: MARA) je najväčšia svetová verejne obchodovaná spoločnosť zaoberajúca sa ťažbou Bitcoinov (BTC). Avšak túto spoločnosť vlastní prevažne iba hŕstka investorov, ktorí postupne zvyšovali svoje pozície aj napriek blížiacemu sa halvingu, uvádza správa FInbold. Najbližší halving nastane už 19. apríla 2024.

Zopár investorov ovláda najväčšieho minera BTC

Inštitucionálni investori vlastnia až 38,9 % nesplatených akcií spoločnosti Marathon, čo predstavuje 104 z 268 miliónov. Vanguard drží 23,47 milióna akcií (8,76 %). Ďalej BlackRock a Jane Street majú 17,19 milióna (6,42 %) a 8,47 milióna (3,16 %). Morgan Stanley má 6,27 milióna (2,34 %) a State Street je piata najväčšia s 5,42 miliónmi (2,02 %).

MARA je vedúcou spoločnosťou v kategórii ťažby BTC podľa CompaniesMarketCap s kapitalizáciou 5,58 miliardy dolárov. Akcie sa obchodujú v čase písania 25. marca na úrovni 20,87 dolárov. Medziročne sme svedkami akumulovaných ziskov na úrovni 146,69 %. Ako môžeme vidieť, výkonnosť firmy značne zaostáva za Bitcoinom.

Vplyv halvingu na minerov

To, že ťažbu Bitcoinov ovláda iba zopár firiem je čoraz viac viditeľné. Avšak je to logické, keďže každým ďalším halvingom sa znižuje bloková odmena na polovicu. A presne rovnaká udalosť nás čaká aj o pár týždňov. Malí mineri tak vo veľkom ukončia svoju činnosť, pretože nedokážu pokryť prevádzkové náklady na energie.

V rámci halvingu sa spoločnostiam, ktoré ťažia BTC, znížia príjmy takmer o polovicu, ak cena BTC zostane rovnaká. Z tohto dôvodu môžu akcie ako MARA vykazovať určitú koreláciu s BTC, čo sa týka ceny, a ich výnosy môžu trpieť tohtoročným halvingom. Avšak cena neostane rovnaká. Aspoň nie najbližšie mesiace alebo rok.

Vždy po halvingu cena Bitcoinu prudko narástla. Po poslednom halvingu BTC narástol o 600 % za približne 500 dní a cyklus predtým až o 3 600 %. To znamená, že nárast ceny zvýši transakčné poplatky, ktoré musia byť dostatočne vysoké nato, aby kompenzovali pokles blokovej odmeny na polovicu. Iba v tom prípade malí mineri prežijú.