KRÁDEŽ až 600 ASIC minerov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Obrovská krádež minerov na Islandskej kryptofarme 

 

Až 600 Asic minerov bolo odcudzených z farmy na ťažbu krypomien na Islande. Polícia označuje túto krádež za jednu z najväčších krádeží v hostórii celého ostrovného štátu.

Ku krádeži došlo v meste Reykjanesbær neďaleko hlavného mesta Reykjavik, kde sa to dátovými centrami len hemží. Polícia už zadržala tucet podozrivých, no ASIC minery sa akoby zľahli pod zem. Pri aktuálnych cenách za tieto ťažobné zariadenia je vyčíslená škoda v miliónoch dolárov.

 

Ukradnutých 600 Asic minerov na ťažbu Bitcoinu - na Islande

Foto: Jemima Kelly/Reuters

 

Island a elektrina

Island sa v posledných rokoch stáva obľúbeným miestom pre umiestnenie MINING rigov na ťaženie kryptomien pre investorov z celého sveta. Vysokú atraktivitu vytvárajú hlavne lokálne elektrárne, ktoré čerpajú energiu z obnoviteľných zdrojov. Ide predovšetkým o čistú energiu v podobe geotermálnych zdrojov.

Faktom ale je, že vďaka/kvôli vysokému záujmu zo strany zahraničných korporátov, dátové centrá na Islande ročne spotrebujú viac elektrickej energie, než všetky tamojšie domácnosti za rok. Na druhej strane je ale celá platforma kryptomien a udržiavanie Bitcoinovej siete omnoho efektívnejší spôsob platobného styku v porovnaní so spotrebou energie v celom bankovom sektore, o čom sme písali naposledy (Ťažba Bitcoinu ako energetický armagedon).

 

ASIC miner (application-specific integrated circuit) je špecializované hardwérové zariadenie vyvinuté za účelom vykonávania zložitých výpočtových operácii a teda ťažby kryptomien s vysokou efektivitou.

ASIC zariadenia je však možné používať len na ťaženie kryptomien využívajúcich algoritmus SHA-256 alebo SCRYPT. 

V ľudskej reči, ide teda hlavne o ťažbu kryptomien Bitcoin a Litecoin. Všetky rozdiely a (ne)výhody v ťažbe na ASIC mineroch vs GPU rigoch rozoberáme v tomto článku.

 

Lacná elektrina pre ťažiarov Bitcoinu a iných kryptomien na Islande

autor: Ásgeir Eggertsson

 

Zaujímavosťou je, že Island je krajina, ktorá má dvojnásobne väčšiu rozlohu ako Slovensko, no počet obyvateľov je len niečo cez 300 000 čím sa tak stáva krajinou s najnižšou kriminalitou na svete. Krádež ASIC minerov na ťažbu Bitcoinu je tak aj pre políciu veľkou záhadou.

 

1,5 milióna $

Cenovky najnovších modelov ASIC minerov S9 na ťažbu Bitcoinu začínajú na úrovni od 2000 $ pri nákupe priamo od výrobcov.

Avšak pri lokálnych reselleroch sa konečna cena častokrát šplhá až nad 4000 $. Pri počte odcudzených ASIC zariadení – 600 kusov tak polícia vyčíslila celkovú škodu až na 1,5 milióna amerických dolárov.

 

Ťažiť alebo predať 

Môžeme si len domýšľať, či boli zariadenia ďalej predané koncovým zákazníkom alebo si zlodeji spustili na odcudzených mineroch vlastný mining. Mnoho „krypto-znalcov“ sa oháňa názormi, že ťažba kryptomeny sa už dnes vôbec neoplatí.

 

Ide však len o relatívny pojem. Krátkodobá návratnosť je vzhľadom na masívny pokles trhu nižšia, kryptomeny sú ale ešte stále v plienkach. Už teraz však môžeme vidieť exponenciálne rastúci trend nadnárodných inštitúcii, investičných spoločností,  bánk a vôbec verejnosti o akceptovanie a obchodovanie s kryptomenou. O pár rokov sa hodnoty Bitcoinu či iných kryptomien môžu (a veríme, že budú) dosahovať čísel, o ktorých sa nám ani nesnívalo.

 

Preto asi najdôležitejšou premennou pri ťažbe je rozhodnutie či investor svoj výťažok instantne predáva alebo ako verný „hodler“ ťaží a všetky coiny drž, čím dokáže celkovú investíciu zniekoľkonásobiť, čo sme rozoberali v poslednom blogu. Na konkrétnom príklade Etherea je vidieť ako ťažiari, ktorí svoje vyťažené tokeny podržali len 1 rok svoju investíciu znásobili až o 250% bez akejkoľvek ďalšej aktivity.

 

PS: Na samotnej krádeži sa mali podieľaj aj zamestnanci a strážnici fariem, kde sa kryptomena ťaží. A čo vy? Máte lojálnych a spoľahlivých zamestnancov na svojich farmách?