Proof of Stake Allianca vydáva biele knihy o právnych aspektoch pri predaji

Proof of Stake Allianca vydáva biele knihy o právnych aspektoch pri predaji

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Odborníci z 10 priemyselných organizácií prispeli k tomuto priekopníckemu skúmaniu právnych otázok týkajúcich sa proof of stake.

Nezisková priemyselná aliancia Proof of Stake Alliance (POSA) zverejnila 21. februára dve biele knihy skúmajúce postavenie vkladových tokenov v cenných papieroch a daňovom práve Spojených štátov. Autormi dokumentov boli zástupcovia viac ako 10 priemyselných skupín.

Likvidné stávkovanie je prax na blockchainoch využívajúca konsenzuálny mechanizmus proof-of-stake na vydávanie prenosných príjmových tokenov na preukázanie vlastníctva stavených kryptoaktív alebo odmien získaných za stávkovanie

Tieto tokeny sa často označujú ako liquid staking derivatives, čo je termín, proti ktorému POSA namietala, že je nepresný, a odporúčala, aby sa namiesto toho nazývali liquid staking tokeny. Likvidné stávkovanie zaznamenalo prudký nárast záujmu od zlúčenia Etherea.

Ministerstvo financií USA ani daňový úrad nevydali usmernenia k likvidným stávkam, uviedla POSA v dokumente “U.S. Federal Income Tax Analysis of Liquid Staking”, ale podľa všeobecných zásad by mali podliehať pravidlám zdaňovania kapitálových ziskov. V dokumente sa uvádza:

“Tokeny príjmu preukazujú vlastníctvo nehmotných komodít v digitálnom svete v podstate rovnakým spôsobom, ako skladové potvrdenky, konosamenty, prístavné príkazy a iné doklady o vlastníctve preukazujú vlastníctvo hmotných komodít vo fyzickom svete.”

V súlade so zdaňovaním kapitálových ziskov, pokračoval argument, “dohoda o likvidnom stávkovaní bude zdaniteľnou udalosťou len vtedy, ak dôjde k predaju alebo inému nakladaniu s kryptoaktívami výmenou za majetok, ktorý sa podstatne líši v druhu alebo rozsahu,” čo sa štandardne označuje ako “realizácia” aktíva.

Táto argumentácia je podporená tvrdením, že likvidný stakingový protokol (smart contract) by sa nemal považovať za samostatný subjekt, keďže mu chýba druhá strana, ktorá by sa podieľala na zisku. “Ak u liquid stakera nedôjde k zdaniteľnej udalosti, ako je uvedené vyššie, liquid staker sa potom musí popasovať so zdanením svojho pokračujúceho vlastníctva vsadených kryptoaktív,” uvádza sa v závere.

V dokumente “U.S. Federal Securities and Commodity Law Analysis of Staking Receipt Tokens” (Analýza federálneho práva cenných papierov a komodít v USA v súvislosti so stávkovými žetónmi) POSA uviedla, že určenie, či je alebo nie je žetón potvrdenia investičnou zmluvou, je otázkou brániacou vzniku daňovej povinnosti.

Argumentovala, že liquid staking nie je investičnou zmluvou, a teda ani cenným papierom, pričom použila prípadovú analýzu známeho Howeyho testu. Potom preskúmala všetky štyri prvky Howeyho testu a dospela k záveru, že tokeny vo všeobecnosti nespĺňajú žiadny z nich.

V dokumente sa tiež posudzuje Revesov test z rozhodnutia Najvyššieho súdu z roku 1990, ktorý určil, kedy nástroj predstavuje “zmenku” na základe jeho “rodinnej podobnosti” s investičnou zmluvou. Komisia pre cenné papiere a burzy a federálne súdy uznali niektoré kryptoaktíva za zmenky. V dokumente sa ďalej tvrdilo, že token na príjem nie je swapom podľa zákona o komoditnej burze.

Príjmový token slúži na bezpečnostné účely, keďže umožňuje držiteľovi previesť vlastníctvo vsadených prostriedkov medzi peňaženkami v prípade kompromitácie kľúča, a na komerčné účely, podobne ako skladištné potvrdenky, uzatvára dokument.

Cieľom dokumentov bolo ponúknuť “rámec pre zmysluplnú legislatívnu kodifikáciu alebo objasnenie”, uvádza sa v sprievodnom vyhlásení. Mali tiež poskytnúť základ pre samoregulačné normy.

 






https://cointelegraph.com/