Dôvody, prečo sa cena Bitcoinu drží na úrovni 38 000 USD

Dôvody, prečo sa cena Bitcoinu drží na úrovni 38 000 USD

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

BTC sa nachádza v dlhom klesajúcom trende, ale tri kľúčové cenové ukazovatele vysvetľujú, prečo sú obchodníci presvedčení, že úroveň 38 000 USD sa udrží.

Bitcoin (BTC) sa nedokázal vymaniť z 26 dní dlhého klesajúceho kanála. Investori sa cítia nepríjemne, keď držia volatilné aktíva po tom, ako sa Federálny rezervný systém Spojených štátov zaviazal znížiť svoju súvahu v hodnote 9 biliónov USD.

Zatiaľ čo inflácia vo svete prudko rastie, prvé známky hospodárskeho poklesu sa prejavili, keď maloobchodné tržby v Spojenom kráľovstve v marci klesli o 1,4 %. Okrem toho japonská priemyselná výroba v marci klesla o 1,7 %. A napokon, hrubý domáci produkt Spojených štátov v prvom štvrťroku 2022 klesol o 1,4 %.

Tento medvedí makroekonomický scenár môže čiastočne vysvetliť, prečo sa Bitcoin od začiatku apríla nachádza v klesajúcom trende. Napriek tomu je potrebné analyzovať, ako sa profesionálni obchodníci umiestňujú, a trhy s derivátmi tpredstavujú niekoľko vynikajúcich ukazovateľov.

Aby sme pochopili, či súčasný medvedí trend odráža náladu špičkových obchodníkov, treba analyzovať prémiu futures kontraktov na Bitcoin, ktorá je známa aj ako “báza”.

Na rozdiel od večného kontraktu tieto futures s pevným kalendárom nemajú sadzbu financovania, takže ich cena sa bude výrazne líšiť od bežných spotových búrz. Medvedí sentiment na trhu spôsobuje, že trojmesačný futures kontrakt sa obchoduje s ročnou prémiou (bázou) vo výške 5 % alebo nižšou.

Na druhej strane, neutrálny trh by mal predstavovať 5 % až 12 % bázu, čo odráža neochotu účastníkov trhu uzamknúť Bitcoin za lacný až do vyrovnania obchodu.

Z uvedeného grafu vyplýva, že prémia futures na Bitcoin je od 6. apríla pod úrovňou 5 %, čo naznačuje, že účastníci trhu s futures nie sú ochotní otvárať dlhé (nákupné) pozície s pákovým efektom.