Microstrategy plánuje veľké nákupy Bitcoinu. Nestačí im ani 193 000 mincí

Microstrategy plánuje veľké nákupy Bitcoinu. Nestačí im ani 193 000 mincí

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Spoločnosť Microstrategy oznámila, že  v závislosti od trhových podmienok a iných faktorov ponúkne 600 miliónov dolárov v súhrnných konvertibilných dlhopisoch splatných v roku 2030 v súkromnej ponuke osobám, ktoré sa odôvodnene považujú za kvalifikované inštitúcie podľa Zákona o cenných papieroch z roku 1933 v znení neskorších predpisov, uvádza správa Bitcoinsistemi.

Microstrategy akumuluje Bitcoiny

Tento výnos plánuje spoločnosť použiť na nákup Bitcoinu a na všeobecné firemné účely. Majitelia dlhopisov budú mať právo požadovať od MicroStrategy spätné odkúpenie všetkých alebo časti ich dlhopisov za hotovosť 15. septembra 2028. Dlhopisy budú konvertibilné na hotovosť, kmeňové akcie MicroStrategy triedy A alebo kombináciu hotovosti a akcií MicroStrategy triedy A podľa voľby spoločnosti.

Spoločnosť nedávno uviedla, že získala ďalších 3 000 BTC  za celkovo 155 miliónov dolárov medzi 15. a 25. februárom. MicroStrategy spolu so svojimi dcérskymi spoločnosťami v súčasnosti vlastní približne 193 000 mincí. Ak však použije spomínaný výnos na nákup ďalších mincí, ľahko prekročí hranicu 200 000 BTC.

Spoločnosť MicroStategy bola založená v roku 1989 a podniká v oblasti podnikového softvéru a cloudových služieb. No jej akcionárska hodnota je takmer úplne spojená s jej vlastníctvom Bitcoinu, vďaka čomu je spoločnosť najväčším nákupcom tejto kryptomeny. Dňa 7. februára finančný riaditeľ Andrew King povedal, že spoločnosť je najväčším korporátnym držiteľom Bitcoinov na svete a že zostali oddaní stratégii nákupov s najvyšším presvedčením.

Akcie Microstrategy verzus Bitcoin

Hodnota akcií Microstrategy je úzko naviazaná na cenu Bitcoinu. Túto závislosť jasne vidíme na grafe nižšie, kde porovnávame vývoj oboch cien v čase. Pohyby sú takmer identické. Za posledných 45 dní cena akcií vyskočila o neuveriteľných 200 %, zatiaľ čo v rovnakom období cena Bitcoinu narástla o približne 80 %.

Na jednej strane môže byť držanie takého veľkého množstva Bitcoinu výhodné, no v prípade Microstrategy priamo ovplyvňuje chod firmy. Výnosy firmy závisia od Bitcoinu, čo prináša do riadenia podniku obrovskú volatilitu a nestabilitu.