Mineri nakúpili ťažobné stroje za 1 miliardu dolárov

Mineri nakúpili ťažobné stroje za 1 miliardu dolárov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Bitcoinoví mineri sa aktívne vrátili na trh po dlhom období ticha v nedávnej korekcii. Podľa nedávnej správy agentúry Bloomberg minuli bitcoinoví mineri veľký objem kapitálu na vybavenie a spotrebujú energiu na rekordných úrovniach, čo predstavuje oživenie ťažby, uvádza správa Coinedition.

Mineri nakupujú nové vybavenie

Nedávno sme vás informovali, že mineri použili svoje uložené BTC a realizovali zisky za účelom nákupu efektívnejšieho vybavenia, aby sa prevádzkové náklady znížili. Laicky povedané, mineri realizujú zisky z ťažby tesne pred halvingom, aby rozšírili svoju ťažobnú kapacitu a zarobili na halvingu ešte viac peňazí.

Údajne sú bitcoinoví mineri späť v režime prežitia poháňaného prevládajúcim býčím trendom Bitcoinu. Po uvedení spotového bitcoinového ETF v januári zaznamenal Bitcoin výrazný nárast svojej ceny. Kryptomena sa nachádzala pod úrovňou 45 000 dolárov, no odvtedy väčšinu času iba rastie.

S rastúcou adopciou ETF a očakávaniami spojenými s ďalším halvingom, ktorý nastane už v apríli, sa cena BTC začala pohybovať smerom nahor a prekročila úroveň 50 000  a 60 000 dolárov, pričom napokon nedávno zaznamenala nové historické maximum nad 71 000 dolármi. V súčasnosti sa Bitcoin obchoduje za 71 500 dolárov a vykazuje masívny denný nárast.

Nákup za 1 miliardy dolárov

Podľa údajov zdieľaných TheMinerMag si špičkové ťažobné spoločnosti od februára 2023 objednali špecializované počítače v hodnote približne 1 miliardy dolárov. CleanSpark Inc. a Riot Platforms minuli najvyššie sumy 473 miliónov dolárov a 415 miliónov dolárov. Asher Genoot, generálny riaditeľ bitcoinového baníka Hut 8 Corp., uviedol že cieľom je získať stroje za lepšie ceny, šetriť energiu a znížiť náklady na vývoj. 

Mineri hľadajú lacnú energiu, pretože počítače, ktoré používajú na overovanie záznamov o transakciách na blockchaine, aby získali odmeny, spotrebúvajú veľké množstvo energie. Stroje, ktoré si kúpia, im pomáhajú využívať zariadenia za výhodné ceny elektriny.

V Európe je napríklad trendom sťahovanie do Fínska, ktoré má vďaka chladnej klíme vhodné podmienky na ťažbu. Okrem toho krajina disponuje obnoviteľnými zdrojmi energie. Ďalším významným faktorom je stabilné politické a ekonomické prostredie.