Ťažiari sa pripravujú na halving vo veľkom štýle

Ťažiari sa pripravujú na halving vo veľkom štýle

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ťažobné spoločnosti sa pripravujú na ďalší bitcoinový halving. Zatiaľ čo sa očakáva, že niektorí hráči v tomto odvetví budú len prežívať, iné firmy dali jasne najavo, že majú v úmysle využiť príležitosti na nákup a pripraviť sa na budúci rast, uvádza správa Cryptonews. Niektorí mineri už začali s nadobúdaním nehnuteľností, iní sa zamerali na nákup nových a efektívnejších strojov. Znižovanie nákladov a diverzifikácia zdrojov príjmov je ďalšou stratégiou, ktorú používajú rôzne spoločnosti.

Ťažobné firmy skupujú nehnuteľnosti, pozemky a ťažobné zariadenia

Marathon Digital v januári uzavrela akvizíciu dvoch ťažobných zariadení v Texase a Nebraske. Marathon nedávno odhalil svoj zámer kúpiť texaské zariadenie na ťažbu BTC, ktoré vlastní spoločnosť Applied Digital, za zhruba 87 miliónov dolárov. CleanSpark tento rok kúpil zariadenia a minulý mesiac dokončil akvizíciu troch dátových centier v Mississippi. Bitfarms kúpili pozemky v Yguazu v Paraguaji v januári za plánované 100 megawattové (MW) zariadenie.

Nákup ťažobných strojov bol trendom už v roku 2023. Medzi väčšie nákupy patril nákup 66 560 strojov MicroBT spoločnosťou Riot Platforms v decembri za 290,5 milióna dolárov, čo predstavuje ťažobnú kapacitu 18 EH/s. Riot potom minulý mesiac kúpil od MicroBT ďalších 31 500 minerov za 97,4 milióna dolárov. Spoločnosť Bitfarms v novembri odhalila, že objednala 35 888 minerov Bitmain T21.

CleanSpark kúpil v októbri stroje Antminer s kapacitou 4,4 EH/s, zatiaľ čo spoločnosť Cipher Mining so sídlom v New Yorku kúpila v januári 16 700 minerov Avalon A1466 z Canaanu. Najnovšie spoločnosť Bitdeer so sídlom v Singapure oznámila, že je pripravená nainštalovať nové minery SEALMINER A1 ako súčasť počiatočnej expanzie na  kapacitu 3,4 EH/s v Texase a Nórsku.

Znižovanie nákladov a diverzifikácia príjmov

Aj keď je rast výrazný, nie všetci mineri sa snažia expandovať za každú cenu. Hut 8 začiatkom tohto mesiaca oznámila, že zastaví ťažobné operácie vo svojom závode Drumheller v kanadskej Alberte ako súčasť väčšieho úsilia o zníženie neefektívnosti. Niektorí hráči v segmente sa zamerali aj na diverzifikáciu tokov príjmov, ako aj na objavovanie nových geografických oblastí.

Veľkí verejní mineri poznamenali, že budovanie súvahy bolo rozhodujúce, pretože vedúci pracovníci očakávajú, že po halvingu bude viac nákupných príležitostí. Spoločnosti nemajú na výber a musia konať rýchlo, pretože halving spôsobí pokles blokovej odmeny na polovicu. Náklady na prevádzku však ostanú nezmenené, čo spôsobí zníženiu zisku na polovicu. Avšak Bitcoin sa stane vzácnejší, jeho cena stúpne, a tým pádom aj transakčné poplatky, ktoré budú kompenzovať pokles blokovej odmeny.