Bitcoinoví mineri zarobili rekordné 2 miliardy dolárov

Bitcoinoví mineri zarobili rekordné 2 miliardy dolárov

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Zárobky minerov pozostávajú z odmien za vyťažené bloky a transakčných poplatkov v sieti Bitcoinu. Z celkových marcových príjmov tvorili 85,8 milióna dolárov transakčné poplatky, čo je rekordný mesačný údaj. Celkové mesačné zárobky dosiahli historické maximum naposledy v máji 2021, keď celkový príjem minerov dosiahol 1,7 miliardy dolárov. Avšak tento rekord bol zlomený a prekonal 2 miliardy dolárov, uvádza správa Cryptonews.

Rekordné zisky minerov

Lídrom bol ťažobný pool Foundry, ktorý vyťažil 1 312 blokov, resp. 29,74 % z celkového počtu blokov v sieti. Antpool s 989 blokmi bol druhý, za ním nasledovali Viabtc, F2pool a Binance Pool. S plánovaným znížením blokovej odmeny zo 6,25 BTC na 3,125 BTC v apríli sa však denný objem provízií vrátil na približne 2 milióny dolárov. Indikátor nevykazoval v prvých dňoch mesiaca výraznejšiu dynamiku.

Medzitým odborníci odhadujú, že približne 15 % až 20 % celkového výpočtového výkonu siete Bitcoinu bude po halvingu stratových. Mineri pri znížení odmeny na polovicu vypnú niektoré zariadenia a v prevádzke zostanú len najefektívnejšie zariadenia. Mnoho z nich sa dokonca rozhodne úplne skoncovať s ťažbou.

Niektorí končia, iní sa rozrastajú

Okrem toho experti priznali, že po halvingu zastarané zariadenia presunú na ťažbu Bitcoinu zo Spojených štátov do regiónov s nižšími energetickými tarifami, ako je Afrika. Kupujúci tiež čakajú na nákup ťažobných zariadení za nižšie ceny. Napríklad v marci 2022 stáli použité S19 približne 7 000 dolárov a ich hodnota je teraz 427 dolárov.

Zatiaľ čo niektorí mineri úplne s ťažbou skončia, iní sa zas vo veľkom pripravujú na rozšírenie kapacity. Už skôr sme informovali o spoločnostiach ako Marathon Digital, CleanSpark, Bitfarms alebo Riot Platforms, ktoré vo veľkom skupovali v poslednom období obrovské množstvá nových zariadení určených na ťažbu Bitcoinu.

Bitfinex pred týmto trendom varoval, keďže spôsobí omnoho vyššiu centralizáciu ťažby, čo je v rozpore s pôvodným whitepaperom Bitcoinu. To znamená, že ťažiť sa bude čoraz viac prostredníctvom veľkých poolov a malí mineri časom vymiznú z trhu.