Ruské energetické firmy sa pripravujú na „lov“ súkromných ťažiarov kryptomien

Ruské energetické firmy sa pripravujú na „lov“ súkromných ťažiarov kryptomien

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Ruské energetické firmy sa pripravujú na „lov“ súkromných ťažiarov kryptomien a ľudí, ktorí ťažia kryptomeny doma, uviedla správa Cryptonews. Expertná rada ruskej vlády sa pripravuje zaslať vláde nové návrhy týkajúce sa ťažby. Zákonodarcovia chcú navrhované opatrenia spojiť do nového balíka zákonov o kryptomenách.

Cieľom týchto zákonov je tiež legalizovať priemyselnú ťažbu kryptomien a obmedziť  väčšinu domácich operácií. Ruské média poznamenali, že rada pošle písomné návrhy kabinetu už 16. mája. Dokumenty navrhujú použiť technológiu elektromerov na identifikáciu podozrivých minerov. Analytici údajov budú následne porovnávať deklarované hodnoty so skutočnou spotrebou elektriny.

Dokument tiež vysvetľuje, ako budú energetické firmy pokutovať domácich minerov. Dokument navrhuje, aby energetické spoločnosti mohli účtovať týmto ľuďom vyššie sadzby.

Energetické spoločnosti získajú viac právomocí

Dmitrij Tortev z Federálnej antimonopolnej služby Ruska pre médiá povedal, že tento krok umožní poskytovateľom energie konať bez toho, aby museli prejsť právnym systémom. V súčasnosti totiž musia dodávatelia elektriny poskytnúť dôkazy o porušeniach súvisiacich s ťažbou kryptomien na súde. To berie čas a peniaze týchto spoločností. Ak sa však na federálnej úrovni vyvinie jednotný systém pokút, urýchli to a zintenzívni boj proti domácim minerom.

Ťažba kryptomien zostáva v Rusku mimoriadne populárna. Ale keďže činnosť v súčasnosti nemá právny štatút, ťažba kryptomien nie je v súčasnosti ani nelegálna, ani legálna. Súkromná ťažba tiež nie je nezákonná a v súčasnosti môžu ruské energetické firmy zasiahnuť iba vtedy, ak majú podozrenie, že jednotlivci kradnú energiu z miestnych sietí.

Systémy sú preťažené, hovoria poskytovatelia

Ruský energetický systém je údajne v mnohých oblastiach preťažený. To má za následok prerušenie dodávok elektriny spotrebiteľom. V niektorých regiónoch došlo k výraznému zvýšeniu spotreby elektrickej energie, často v dôsledku zvýšenia ťažobného zaťaženia. To viedlo k miestnym deficitom v juhovýchodnej časti krajiny.

Nedostatok bol hlásený v okrese Irkutsk-Čeremchovo v regióne Irkutsk, v južnej časti Burjatska a v určitých častiach regiónu Trans-Bajkal. Ide o známe oblasti na ťažbu kryptomien, ktoré sú obľúbené pre svoju nízku spotrebu energie a chladné zimy. Hlavne Irkutsk sa v posledných rokoch stal centrom ťažby. 

Zatiaľ čo mnoho minerov sa stretla so zdesením, väčšina z nich chce, aby sa Moskva ponáhľala a legalizovala ich sektor. Aj keď by to znamenalo, že by museli začať platiť dane zo svojich príjmov, najväčšia firiem požadujú od Moskvy právnu jasnosť predtým, ako uskutočnia ďalšie investície do dátových centier.