10 dôvodov prečo trh kryptomien v roku 2024 raketovo vzrastie

10 dôvodov prečo trh kryptomien v roku 2024 raketovo vzrastie

Ktorý Miner kúpiť? Ako ho napojiť? Čo dokúpiť? Kde dostávam Zisky?

8x Prečo do Ťažby ANI CENT +8x Prečo sa to Oplatí

notee
Cena BTC v októbri 2025?

Známy kryptomenový analytik Lark Davis nedávno na sociálnej sieti X (Twitter) zverejnil 10 dôvodov, prečo bude trh kryptomien v roku 2024 prudko rásť, uvádza správa U.Today. Väčšina účastníkov trh s kryptomenami sa zhoduje v tom, že práve rok 2024 bude tým kľúčovým v ďalšom bullrune, keďže nás čaká halving. Avšak ani zďaleka to nie je jediný dôvod.

Kryptomeny v roku 2024 zažiaria

Ako prvý dôvod uviedol Davis, že akciové trhy v rôznych krajinách teraz dosahujú historické maximá. Výnimkou nie sú ani najznámejšie americké akciové indexy Nasdaq 100 a Dow Jones. Vysoké zisky na rizikovom trhu akým sú akcie stimulujú chamtivosť a presúvanie peňazí ešte d väčšieho rizika, ktoré predstavujú kryptomeny.

Druhým dôvodom je schválenie spotového ETF pre Bitcoin a potenciálne aj pre ďalśie kryptomeny ako napríklad Ethereum alebo Solanu. Analytik varoval, že Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) môže v januári žiadosti o tento finančný produkt opäť zamietnuť po čom ceny klesnú, no v zápätí už ku schváleniu dôjde. 

Tretím hlavným dôvodom je víťazstvo burzy Coinbase nad SEC-om na súde. Sudca zrejme vedie agentúru k tomu, aby konečne jasne stanovila pravidlá pre kryptomeny a obchodovanie s nimi. Práve nejasný regulačný rámec totiž spôsobuje, že mnohé kryptomenové spoločnosti sa dopúšťajú chtiac nechtiac priestupkov. 

SEC už v roku 2023 prehrala aj dôležitý súd so spoločnosťou Grayscale, ktorá žiadala konverziu bitcoinového trustu GBTC na spotové ETF. Podobne dopadol aj súdny spor s Ripple Labs. Ak budú podobné súdy prebiehať rovnako aj v roku 2024, rast cien kryptomien nás zrejme neminie.

Dlhodobí držitelia dominujú

Všetky zvyšné dôvody, ktorým sa venoval Davis si môžete pozrieť a vypočuť v jeho krátkom videu na sociálnej sieti X (Twitter). Všeobecne by sme ale mohli spomenúť aj zvýšený objem obchodovania, rastúcu adopcie kryptomien alebo vysoké nerealizované zisky a ochotu napriek tomu držať mince. Toto správanie najlepšie pozorujeme na dlhodobých držiteľoch, ktorí reprezentujú vzácnosť kryptomien.

Dlhodobí verzus krátkodobí držitelia. Zdroj: Glassnode

Jedným z hlavných ukazovateľov adopcie je podiel dlhodobých držiteľov na celkovej ponuke mincí. Investori sú čoraz menej ochotní predávať svoje mince a z krátkodobých držiteľov sa stávajú dlhodobí. Samozrejme v roku 2024 dôjde k poklesu dlhodobých držiteľov, avšak má to dva hlavné dôvody – príchod nových účastníkov trhu a zvýšená obchodná aktivita dlhodobých držiteľov.